Materiale toxice, implantate în corpul uman. Specialiştii susţin că 42 de milioane de persoane din UE sunt alergice la nichel

Data publicării:
analiza laborator

Lucien Reclaru este profesor la Universitatea din Geneva şi studiază de 15 ani toxicitatea substanţelor chimice. El spune că la nivelul Europei de Est nu există statistici referitoare la persoanele care sunt alergice la diferite substanţe chimice, precum nichelul, dar nici dosare de toxicologie pentru aceste elemente.

"Dosarul de toxicologie este făcut de cei care fabrică sau cei care importă aceste substanţe chimice. Deci până în 2020 toate aceste dosare trebuie înregistrate în ECHA, European Chimical Agency, de la Helsinki. Din păcate, la ora actuală sunt 3.000 de substanţe care sunt cunoscute ca dosar de toxicologie, iar cele 140.000 sunt în curs, deci avem foarte puţine informaţii de toxicologie sau poate niciun fel de informaţii pentru majoritatea acestor substanţe", precizează profesorul Lucien Reclaru.

În România, nu s-au făcut încă astfel de studii, spun medicii.

"Acum se pune problema dacă organismul uman este sensibil la acest nichel sau nu și se pare că cercetările din ultimul timp au dovedit că organismul uman este sensibil de reacții alergice, de respingere și de toxicitate și această toxicitate intră în genomul uman și se transmite și mai departe urmașilor, deci acum încep să se facă studiile respective și să vedem, încă la noi la clinică nu am pornit acest studiu, sperăm că în viitorul apropiat îl vom putea porni în colaborare cu Universitatea din Geneva", spune Gheorghe Tomoaia, profesor la disciplina Ortopedie Traumatologie, în cadrul UMF Cluj.

Pentru realizarea implanturilor ortopedice şi nu numai se foloseşte nichel, cobalt sau crom. Soluția, spun specialiştii, este eliminarea acestor substanțe, care vin în contact cu organismul uman.

"Soluţia pentru a elimina nichelul este de a utiliza aliaje care au calităţi superioare în raport cu ce se întâmplă astăzi, care au cantităţi foarte mici de nichel. Pe de altă parte, există posibilitatea de a fi înlocuit cu alte tipuri de aliaje, cum sunt oţeluri fără nichel, aliaje pe bază de titan, aliaje din metale preţioase", precizează profesorul Lucien Reclaru.

Statisticele arată că 14% din populaţia Europei Occidentale este alergică la nichel, dintre care 8% sunt femei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri