Medicamente lipsă în farmacii

Data publicării:
MEDICAMENTE LIPSA

Odată ajunşi în farmacii, pacienții află că în stoc nu se gasesc medicamentele de care au nevoie pentru a supraviețui. Cei mai afectaţi sunt bolnavii cronic, care străbat toate farmaciile din oraş în căutarea tratamentului recomandat de medici.

"Nu e corect, trebuie schimbat tot sistemul, începând de jos până sus, tot", crede un clujean.

"E esențial să-l ai în clipa aia, nu îți mai trebuie nimic altceva decât să iei medicamentul să te faci bine. E evident că e chinuitor", a afirmat şi o clujeancă.

În repetate rânduri, atât pacienţii, cât şi farmaciştii au sesizat faptul că de pe rafturile farmaciilor lipsesc cu desăvârşire medicamente importante în tratamentul unor afecţiuni cardiologice, endocrinologice sau psihice.

"Pe piața românească cantitatea de medicamente care pleacă este foarte mare, asfel încât pacienții rămân fără medicamente pentru o serie de boli, fără medicamente care le sunt esențiale", a afirmat Speranța Iacob, președintele Colegiului Medicilor Cluj.

"Practic, cantitatea care ajunge la noi în farmacii este foarte mică sau chiar deloc și atunci nu putem asigura necesarul pacienților. Din păcate, acolo unde nu există o alternativă teraputică, un similar pe care să-l oferim, ei sunt nevoiți să meargă la medic pentru schimbarea tratamentului. De obicei, nu fac acest lucru și preferă să umble din farmacie în farmacie", spune Ioana Mateescu, farmacist.

Unul din medicamentele de negăsit este digoxinul, indispensabil bolnavilor cu insuficiență cardiacă, boală care în lipsa tratamentului duce la deces.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri