Sari la conținut

Micii programatori. Mai mulţi copii cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani învaţă să facă jocuri pe calculator

Copii care, timp de două luni, au urmat cursurile de programare intitulate "Coder Dojo", demonstrează că pasiunea pentru tehnolgie nu are limită de vârstă.

"Fac un joc cu maşini. Cu raliuri. Încerc să îl fac mai complicat, dar cel de ieri este exact la fel. De la săgeţi te mişti, ai obstacole, se schimbă nivelul", a explicat Vlad, unul dintre micuţii programatori.

Copiii au învăţat să "codeze" cu ajutorul unor metode care presupun învăţarea intuitivă, stimularea gândirii logice şi, mai ales, creativitate.

"Îmi plac mult jocurile şi m-am gândit că ar fi fain să pot face şi eu jocuri", a spus Lenard, un al participant la cursurile de programare.

Cursurile sunt adaptate nivelului de înţelegere şi vârstei fiecărui copil. Profesori le sunt tineri programatori care fac voluntariat.

"Programul este dedicat pentru copii între 8 şi 14 ani. Dorim, în primul rând să îi facem pe copii să îşi petreacă timpul altfel în faţa calculatorului, nu doar ca şi nişte consumatori, ci ca şi nişte persoane care crează la rândul lor", a precizat Ada Lungu, mentor voluntar.

Următoarea sesiune Coder Dojo va începe în septembrie, odată cu şcoala. În afară de Cluj, cursurile mai sunt organizate în cinci oraşe din ţara. Ideea de a preda programare copiilor de la vârste fragede a fost lansată în Irlanda şi preluată apoi de 40 de ţări. Toate lecţiile sunt gratuite.