Mulţi pregătiţi, puţini angajaţi

Data publicării:
ANGAJATI DEFICIENTI 2

Daniela Varga a fost una dintre cele 220 de persoane care au beneficiat de acest proiect european, ce a avut ca scop dezvoltarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi. Recunoaşte că nu i-a fost niciodată uşor să se angajeze din cauza tulburărilor de comportament de care suferă şi spune că a fost dată afară de două ori.

"Am avut probleme din cauza dizabilităţii. Mi s-au cerut adeverinţe medicale şi doctoriţa de familie mi le-a trecut, diagnosticul pe adeverinţe şi din această cauză", povesteşte femeia.

Puţin mai norocoasă a fost Alexandrina Coroi. Ea este una dintre cele 15 persoane care au fost angajate în cadrul proiectului european. A suferit o operaţie la coloană în 1994 şi, din cauza dizabilităţii sale, a avut probleme la angajare. Acum crede că noile competenţe în IT o vor ajuta să-şi facă bine treaba la noul loc de muncă.

"Am absolvit un curs de IT în domeniul operare PC, am învăţat Word, Excel, cum să salvez un fişier, cum să fac un tabel, am învăţat bazele informaticii", a precizat aceasta.

Mai puţin de 10% dintre persoanele care au fost implicate în proiect au fost angajate. Mihai Gârba, managerul unei tipografii, a angajat două persoane care au absolvit cursuri de pregătire şi crede că de vină pentru rata mică de angajare este lipsa de informare.

"Există o reticență foarte mare și după mine, din cauză că nu sunt informați, poate nu este numai vina lor, este vina celor care ar trebui să informeze mai corect despre situația oamenilor cu dizabilități", susţine managerul.

"Percepţia publică este următoarea: persoana cu dizabilităţi nu poate să lucreze sau dacă poate să lucreze, la un moment dat va avea o problemă şi ineficienţa în muncă ne va impiedica să avem noi, angajator, rezultatele potrivite, aşadar, datorită prejudecăţilor, încă din start, persoanele cu dizabilităţi nu sunt angajate", a explicat Amadeea Enache, director executiv al Fundaţiei Estuar.

"Legislația actuală prevede faptul că pe o perioadă de 12 luni, primesc o subvenție pentru fiecare persoană cu dizabilitate angajată la valoarea indicelui național de referință", a precizat Nicoleta Molnar, director adjunct al DGASPC Cluj.

Proiectul european implimentat în ultimii doi ani a avut o valoare de 1,3 milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri