Muzeul Bivolului din Mera, unic în Europa

Data publicării:
muzeul bivolului mera

Pluguri, vase, potcoave, juguri sau biciuri, toate se regăsesc în muzeu. Poate cel mai important exponat este carul de bivol, singurul mijloc de transport folosit în sat acum câţiva zeci de ani.

"Am primit acest grajd care a fost într-o stare deplorabilă şi a trebuit să-l transformăm din temelii până la acoperiş. Trei ani de zile am lucrat până l-am transformat, şi în aceşti trei ani am adunat şi obiectele pe care am considerat că sunt necesare într-un muzeu al bivolului", a povestit Gheorghe Varga, fondatorul Muzeului Bivolului. 

O mână de localnici, membri ai unei asociaţii care promovează turismul rural, au pus umărul pentru a transforma vechiul grajd comunal în muzeul de astăzi.

"Am ajutat cu munca fizică, am ajutat la renovarea clădirii, am fost la oameni, am cerut scule, ce au folosit de fapt cu lucratul cu bivoliţele. Mi-au plăcut întotdeauna animalele şi-atunci am zis că trebuie cumva să mulţumim strămoşilor şi bivoliţei că ne-a ajutat, pentru că, de fapt, aşa am ajuns unde am ajuns", afirmă Csaba Horvath, membru fondator.

"Singura sursă de venit şi în sensul că era mâncare, că era lapte, caş, plus o sursă de venit la piaţă. Că duceam la piaţă săptămânal, chiar de două, trei ori, şi de acolo ne câştigam existenţa", a relatat Ioan Şandor, membru fondator. 

Dacă în anii '50, locuitorii din Mera deţineau 1.500 de bivoliţe, acum au mai rămas doar cu 150.

"Acum câţiva ani am avut mai multe, de când mă ştiu le ţin, de mai mult de 45 de ani. Sunt mai sensibile, la muls, la toate. Nu se poate mulge cu aparatul, numai manual", a explicat Alexandru Horvath, localnic din Mera. 

Muzeul Bivolului din satul Mera a fost inaugurat în 2009. I-au trecut pragul turişti veniţi din toate colţurile Europei, dar şi din Statele Unite, Canada sau Venezuela. Intrarea în muzeu este gratuită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri