Muzeul de acasă

Data publicării:
muzeul de acasa

Un patefon se află la loc de cinste în casa lui nea Achim, din localitatea Almaşu Mare, în camera cu expoziţia tehnică. Bărbatul în vârstă de 74 de ani este pasionat de obiecte vechi şi adună orice găseşte. Aşa a reuşit să strângă, în 35 de ani, peste 10.000 de obiecte. De la cărţi vechi, orologii, icoane, bancnote, arme, până la utilaje agricole sau chiar aparate muzicale vechi. Şi toate au un singur lucru în comun: sunt specifice tradiţiilor şi obiceiurilor din Apuseni.

"Obiectele salvate încă vorbesc despre viaţa oamenilor de aici din sat, începând de la agricultură, meşteşuri, port popular, datini... tot, pentru că obiectele vorbesc mai mult decât mine", spune colecţionarul.

Chiar şi gardul casei este diferit la nea Achim faţă de restul satului. Are o statuie soldat şi o păpuşă poliţist care veghează la poartă tot timpul, iar accesul în curte se face printre doi lei din piatră. Casa lui a fost recunoscută în 2005 de Ministerul Culturii ca fiind primul muzeu privat de la noi din ţară. Şi l-a denumit după propriul nume: Muzeul Achim Emilian. Cu atât mai mult cu cât, de curând, a amenajat o expoziţie şi în aer liber, în curte.

"Suntem mândri pentru că aici, la Almaşu Mare, există un asemenea muzeu şi ne mândrim şi cu domnul Achim Emilian, care de cel puţin 40 de ani adună piese pentru acest muzeu, fiind în momentul de faţă peste 10.000 de exponate", a spus Aron Zaharie, primarul localităţii. 

Oricine poate vizia Muzeul Achim Emilian, iar intrarea este gratuită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri