Sari la conținut

Nepoatele contelui Banffy, pentru prima dată în vizită la castelul din Bonţida 

75 de membri ai New York Choral Society, trupă unică în lume prin repertoriul său, au concertat la Castelul Banffy din Bonţida. A fost un spectacol în memoria ultimului proprietar al castelului din inima Transilvaniei: contele Banffy Miklos.

La concert au asistat şi nepoatele contelui venite din Statele Unite şi Franţa.

"Este pentru prima dată când suntem cu toţii aici, împreună, şi acest lucru aduce împreună locul unde stau eu, respectiv New York, deci acest New York Choral Society şi locul de unde provin", a spus Nicollete Jelen-Banffy, nepoata contelui Banffy Miklos

"Am simţit că aparţin acestui loc. Şi în ceea ce priveşte castelul, a fost întotdeauna acolo. Întotdeauna, când noi eram mici, mama ne-a vorbit despre Bonţida. Am văzut doar fotografii alb-negru mici, cu părţi din turn în spatele copacilor. Niciodată nu am văzut întregul, bucăţi din arhivă", a spus şi cealaltă nepoată a baronului, Elisabeth Banffy.

La fel de impresionaţi au fost şi strănepoţii lui Banffy Miklos: "Întotdeauna am văzut fotografii şi noi am auzit poveşti, dar a fost foarte şocant şi mult mai mare decât am anticipat şi absolut frumos".

Concertul face parte din evenimentele dedicate Anului Comemorativ Banffy.

Născut în Cluj, Banffy Miclos a fost o personalitate care s-a remarcat prin talentele artistice, dar şi prin activitatea sa politică. A ajuns ministru de externe al Ungariei, în 1921. Castelul Banffy are o istorie de 600 de ani. La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost incendiat de nemţi şi atunci au ars mobilierul, biblioteca şi galeria de tablouri. Trecut pe lista monumentelor istorice, are nevoie de investiţii de peste 8 milioane de euro, pentru restaurare. Eforturile făcute de voluntarii care s-au implicat până acum în salvarea castelului au adus şi o surpriză: un tablou salvat din clădirea incendiată în 1944 a fost returnat.