Nici spital, nici azil de bătrâni

Data publicării:
SPITAL MOCIU

Clădirea spitalului din comuna Mociu, aflată la 40 de kilometri de Cluj-Napoca, se degradează pe zi ce trece. Din spitalul cu 35 de paturi şi trei specializări medicale au mai rămas doar două cabinete în care oferă consultaţii doctori de familie. În 2011, când s-a închis unitatea, medicii nu au înţeles motivul: spitalul nu avea datorii şi deservea locuitorii din nouă comune.

“N-am avut niciodată o problemă financiară propriu-zisă. Problema cea mai mare a fost cu modernizarea clădirii, pe care nu o puteam face noi la nivel local, cu fondurile de care dispuneam şi nu mai respectam normele europene în vigoare  privind circuitele. La momentul închiderii, erau 25 de paturi la medicină internă şi la pediatrie 10 paturi”, a declarat medicul Andriana Mustea, fostul manager al Centrului de Sănătate Mociu.

Autorităţile locale au refuzat să amenajeze un azil de bătrâni în clădirea spitalului, aşa cum prevedea Hotărârea de Guvern din 2011.

„Datorită faptului că în comuna Mociu funcţionează două cămine de bătrâni, unul de stat şi unul privat, noi am considerat că nu avem nevoie de centru de bătrâni şi, sincer, ne-a fost şi frică. Dacă imediat suntem de acord cu cămin de bătrâni, nu o să mai putem obţine niciodată spital”, a explicat Horvath Marton, primarul comunei Mociu.

Cei 24.000 de locuitori din cele nouă comune arondate spitalului trebuie să facă acum un drum de 40 de kilometri până în Cluj-Napoca, pentru orice investigaţie medicală. Reprezentanţii primăriei fac demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru redeschiderea unității medicale. Înainte însă, aceasta are nevoie de reparaţii capitale.

„Va trebui să reabilităm şi prioritar va fi compartimentarea, reabilitarea lui. Saloanele sunt foarte mari, de dimensiune mare, cu câte 15 paturi şi prima necesitate va fi recompartimentarea cu 2 paturi cu băi”, a precizat primarul Horvath Marton.

Pentru a nu-i lăsa fără asistenţă medicală pe locuitorii din zonă, la Mociu a fost deschisă o staţie SMURD, în noiembrie 2013. Până în prezent, medicii de aici au avut peste 400 de intervenţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri