Sari la conținut

Nu se mai fac teste gratuite pentru HIV

Testele s-au terminat la Cluj săptămâna trecută. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică spun că au făcut mai multe solicitări către minister, pentru rezolvarea problemei.

"Actualmente, Direcţia de Sănătate Publică Cluj nu mai poate execua testări ELISA pentru HIV, din simplul motiv că aceste teste s-au terminat. În cazul în care este nevoie, acest program este suportat în continuare de Ministerul Sănătăţii, prin DSP Cluj, testările efectuându-se la Bucureşti, la Institutul Naţional de Sănătăte Publică sau la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş", a precizat Mihai Moisescu, dir.exec.adj. al DSP Cluj.

Până când testele vor sosi la DSP Cluj, cei care au nevoie de aceste analize, trebuie să se adreseze laboratorului de la Spitalul de Boli Infecţioase sau la un cabinet privat. Aici un test costă 40 de lei.

"Noi avem posibilitatea să facem test screening tip ELISA pentru infecţia cu HIV-SIDA. Aceste teste sunt posibile, înainte cu consiliere pretestare, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase", a afirmat Corina Itu, medic primar infecţionist.

Ministerul promite că, în cel mai scurt timp, situaţia va fi rezolvată.

De la începutul acestui an, în laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică s-au făcut 747 de testări, în urma cărora 33 de persoane au fost depistate seropozitiv. Anul trecut, au fost efectuate 992 de testări, iar 21 de persoane au fost depistate ca fiind seropozitive.