O nouă premieră medicală la Cluj-Napoca: operarea cu laser a metastazelor pulmonare

Data publicării:
premiera medicala

Medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie sunt singurii din ţară care operează astfel de metastaze, cu un aparat care a costat 25.000 de euro. Echipamentul a fost achiziţionat din fondurile Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află spitalul clujean.

Medicii spun că pacienta operată astăzi ar mai fi avut de trăit cel mult 6 luni, dacă intervenţia chirurghicală nu s-ar fi realizat. În timpul operaţiei care a durat două ore, medicii au reuşit, cu ajutorul noului aparat, să extirpe 9 tumori pe care femeia le avea în plămânul drept şi să-i prelungească acesteia viaţa cu cel puţin un an.

"Sistemul laser îţi permite să extirpi toate tumorile pe care le întâlneşti şi le simţi la deget, chiar dacă nu au putut fi obiectivizate prin metodele de investigaţie, deci are un caracter de radicalitate pe zone de metastaze", explică Dan Nicolau, şeful secţiei de Chirurghie Toracică.

Aparatura necesară acestei intervenţii a ajuns la spitalul clujean cu o lună şi jumătate în urmă.

"70% din pacienţii cu cancere pulmonare se prezintă în stadii avansate. Dintre aceştia, un procent important au metastaze multiple care sunt beneficiarii acestor tehnologii moderne", precizează Ioan Mureşan, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca.

Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca este singurul din România care are în dotare acest echipament pentru îndepărtarea metastazelor pulmonare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri