Oile, interzise la ele acasă

Data publicării:
oi pasune

Conflictul dintre cele 26 de primării din Bistriţa-Năsăud care deţin terenuri în Parcul Naţional Munţii Rodnei şi administraţia parcului a început în urmă cu aproximativ 5 ani, când mai multe păşuni alpine au fost transformate în rezervaţie ştiinţifică. Unii primari au dat deja în judecată statul român, pe motiv că zonele protejate au fost constituite în mod abuziv.

Cel mai mult au de pierdut fermierii, care nu mai au unde să îşi ducă oile la păscut.

"Ne gândim să rezolvăm problema şi să putem merge acolo, că nu avem unde să mergem cu oile. Animalele sunt benefice pentru pământ, că de aceea le-a şi creat Dumnezeu. Noi acolo am fost cu oile ani de zile şi veneau caprele negre, până aproape de turme", îşi aminteşte Moţ Gheorghe, unul dintre fermieri.

Conducerea Parcului Naţional Munţii Rodnei se apără, invocând legea care interzice păşunatul oilor în ariile protejate.

"Într-o rezervaţie ştiinţifică, este interzisă activitatea oricăror activităţi umane. Sunt 109 pajişti alpine, dintre care doar două sau trei sunt restricţionate la păşunat, pe celelalte se păşunează în mod normal", declară Ioan Muntean, şef de pază în Parcul Naţional Munţii Rodnei.

"Cum pot eu să îi spun la badea Gheorghe, badea Ion din Romuli că nu mai are voie să iasă cu oile la Buhăiescu sau la Jneapăn, că cineva de la Bucureşti a decis să nu le mai primească acolo", se întreabă Ioan Moniţă, primarul comunei Romuli.

O variantă care ar putea duce la aplanarea conflictului dintre primari şi administraţia parcului ar fi preluarea acestuia de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

"Dacă 100 de ani, oaia nu a deranjat o anumită plantă, de ce o deranjează tocmai acum? Le-am cerut colegilor mei din aparatul de specialitate să facă o analiză, să vedem care sunt costurile, dacă noi ne putem permite o astfel de intenţie, de a prelua îm administrare Parcul Naţional Munţii Rodnei", spune Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Problema păşunilor alpine din Parcul Naţional Munţii Rodnei va fi dezbătută la sfârşitul acestei luni, într-o întâlnire a primarilor şi fermierilor din Bistriţa-Năsăud cu reprezentanţii Consiliului Ştiinţific al rezervaţiei naturale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri