Operaţie riscantă la Cluj. Medicii au extirpat limba unui pacient şi au reconstruit-o din muşchii pectorali

Data publicării:
090414 OPERATIE TUMOR

Medicii spun că operaţia a decurs exact cum se aşteptau, iar pacientul este acum în stare bună.

"Am reuşit să scoatem tumora în totalitate, asta este mare lucru, un bloc imens. Bolnavul a făcut chimioterapie şi avem probleme cu sângerarea, coagularea este deficitară", a declarat medicul Teofil Lung, după operaţie.

Urmează însă o perioadă grea pentru bărbatul de 44 de ani. Cel puţin câteva săptămâni, va fi nevoit să rămână în spital, pentru că nu poate deocamdată să respire şi să mănânce singur. Medicii sunt însă încrezători că, în cel mult o lună de zile, bărbatul ar putea reveni la o viaţă normală.

"Sperăm că va fi bine pentru pacient. Şi o veste bună va fi pentru pacient: faptul că va putea vorbi", a mai spus medicul chirurg.

După ce a fost supus mai multor şedinţe de terapie, bărbatul s-a plimbat prin spitale mai bine de un an de zile, însă niciun medic nu şi-a asumat operaţia complicată. Rudele bărbatului au aşteptat cu sufletul la gură ca intervenţia să se termine.

"În sfârşit, am ajuns unde i s-a mai acordat o şansă. Medicul l-am găsit foarte greu, dintr-o întâmplare, la televizor se uita tatăl meu, după care ne-a chemat şi pe noi", a povestit fiica pacientului.

Bărbatul, în vârstă de 44 de ani, a fost diagnosticat cu cancer în ultima fază, în urmă cu un an şi de atunci a făcut peste 30 de şedinţe de chimioterapie, însă fără niciun rezultat. Ba, mai mult, tumoarea s-a mărit în tot acest timp.

"Am început să mă simt foarte rău şi am slăbit foarte mult, aveam vreo 90 şi ceva de kilograme şi într-o lună de zile, chiar mai puţin, am slăbit foarte brusc", spune pacientul.

Viaţa bolnavului depindea în totalitate de această intervenţie, întrucât tumoarea i-a afectat în întregime limba, gâtul, dar şi o parte din creier.

Niciun medic din România nu s-a încumetat să opereze astfel de tumori până acum. Chirurgul clujean este singurul din ţară care a mai realizat astfel de operaţii, două la număr. Ultima a fost făcută în urmă cu 10 ani, iar evoluţia pacientului a fost favorabilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri