Sari la conținut

Pacienţii cu HIV, fără medicamente

"Mi s-a explicat că nu sunt fonduri alocate pentru tratament şi să revin miercuri sau joi. Am sunat joi, adică ieri, acelaşi lucru mi s-a explicat, au spus că doar săptămâna viitoare. O săptămână şi câteva zile lipsa medicamentelor constituie un impediment major în tratamentul fiecărui pacient în parte", a spus un bărbat de 34 de ani care urmează, de anul trecut, un tratament împotriva SIDA, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca.

La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca mai sunt trataţi încă 200 de bolnavi. Şi acestora li s-a dat vestea că nu mai sunt medicamente pentru continuarea tratamentului.

"Nu mai avem medicamente pentru pacienţii infectaţi cu HIV, motiv pentru care a trebuit să întrerupem tratamentul unor pacienţi. La alţi pacienţi am schimbat tratamentul, în funcţie de rezervele pe care le-am avut în stoc. E o problemă cu întreruperea tratamentului, pentru că întreruperea poate să faciliteze apariţia tulpinilor rezistente. Apariţia tulpinilor rezistente necesită schimbarea tratamentului cu tratamente de obicei mai noi şi mai scumpe, ceea ce inevitabil va duce la creşterea costurilor şi practic această problemă se va perpetua", a explicat dr. Mihaela Lupşe, director medical la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj.

"S-au făcut adrese de comunicare şi s-au purtat corespondenţe cu Ministerul Sănătăţii. Problema aceasta este dependentă de finanţare, bugetul alocat a fost epuizat şi urmează să fie aprobată refinanţarea pentru perioada care a rămas din anul 2014", a precizat Mihai Moisescu, director executiv adjunct al DSP Cluj.

În judeţul Cluj, tratamentul pentru bolnavii infectaţi cu virusul HIV depăşeşte lunar 35.000 de lei. La nivel naţional, statul asigură tratamente pentru aproximativ 8.800 de pacienţi infectaţi cu acest virus.