Pădurile Clujului, rase de pe faţa pământului

Data publicării:
vlcsnap-2013-10-31-18h35m53s2

Peste 1.200 de hectare de pădure au dispărut în ultimii ani din zonele Beliș, Huedin și Someșul Rece, fără justificare. Este concluzia reprezentanților Inspectoratului Teritorial Silvic Cluj, care au făcut verificări la ocoalele silvice din județ. Aceștia au descoperit adevărate rețele de firme care fasificau documente pentru valorificarea lemnului. Pe fir au intrat şi procurorii DNA.

În urmă cu câteva luni, ministrul delegat pentru Păduri, Lucia Varga, a cerut ca mai mulți pădurari și șefi de ocoale din județ să fie dați afară și să le fie întocmite dosare penale pentru neglijență în serviciu sau complicitate, în cazul furturilor de lemn. Prefectul județului, Gheorghe Vușcan, atrage însă atenția că aceste sancțiuni nu au fost puse în aplicare. Conform acestuia, doar patru ingineri și șapte șefi de ocoale silvice au avut salariul diminuat.

Polițiștii clujeni au întocmit 15 dosare penale în ultimele 9 luni, pentru nereguli privind 65.000 de metri cubi de material lemnos.

Acum, autoritățile clujene intenționează să instaleze camere de luat vederi pe drumuri cheie din județ, pentru a surprinde camioanele care transportă lemne ilegal.

reporter: Cătălin Nunu
operator: Andrei Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri