Sari la conținut

Pleacă medicii de familie

La sediul Colegiului Medicilor din Cluj ajung anunţuri prin care se caută medici de familie din România pentru ţări precum Franţa, Germania sau Italia. Doar anul trecut, din judeţul Cluj au plecat 40 de medici de familie.

"Cât interes manifestă comunitatea locală din Alpii francezi sau de pe Valea Loarei pentru a avea medic, acolo comunitatea se implică pentru a asigura condiţia medicului", a afirmat Aurel Bizo, preşedintele Colegiul Medicilor Cluj.

"Autorităţile se implică, pornind de la primar şi de la celălalte autorităţi locale, li se oferă locuinţe şi alte facilităţi pe care mulţi colegi, care mai ales în mediul rural nu le au aici, respectiv fac naveta, nu au maşină cu care să ajungă la pacienţi", a precizat Ioan Mureşan, medic de familie.

"E foarte normal, având în vedere că sunt salarii mici, de aici pleacă tot", crede un clujean.

"Se întâmplă ceva fără precedent şi o să rămânem fără medici în spitale, deci practic fără niciun fel de asistenţă către cei care au nevoie nu se întâmplă", a spus un alt clujean.

În total, 230 de medici din Cluj au solicitat anul trecut eliberarea certificatelor profesionale pentru a lucra în străinătate. Numărul este de trei ori mai mare decât cel înregistrat în 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană.