Sari la conținut

Pregătiri pentru transplantul de mână. Prima intervenţie de acest gen din România ar putea avea loc, în 2016, la Cluj

După 18 ani de la primul transplant de mână reuşit în Franţa, procedura ar putea deveni realitate de anul viitor şi pentru pacienţii din România. Concret, la Cluj-Napoca, unde medicii specialişti în chirurgie plastică şi microchirurgie şi-au dat mâna cu reprezentanţii Institutului de Transplant Renal, acolo unde ar putea avea loc intervenţia. Întâi, însă, trebuie obţinută acreditarea pentru această operaţie.

"Cu siguranţă vom obţine şi noi acreditarea destul de repede. Odată obţinută acreditarea, sunt convins că în câteva luni de zile, având în vedere că există receptori pe listă, atât în Bucureşti cât şi în Cluj, cu siguranţă că în câteva luni de zile după obţinerea acestei acreditări, în funcţie de apariţia sau nu a donorului corespunzător, vom putea face transplantul de mână", susţine prof. dr. Alexandru Georgescu, preşedintele Societăţii Române de Microchirurgie Reconstructivă.

Transplantul de mână este una dintre cele mai complexe astfel de intervenţii. O operaţie durează cel puţin 15 ore, spun medicii, şi la ea participă până la 40 de specialişti, de la chirurgi plasticieni până la ortopezi sau anestezişti. Specialiştii trebuie să sudeze 2 oase de la nivelul mâinii şi să lege 23 de tendoane, 2 artere, 4 vene şi cel puţin 3 nervi. Există însă şi riscuri pe care pacientul trebuie să şi le asume.

"Există complicaţii, potenţiale probleme atunci când vine vorba despre vindecarea rănii, poate surveni şi moartea pacientului. În registrul internaţional, există 3 pacienţi care au murit, în urma complicaţiilor, nu neapărat în timpul operaţiei, ci după intervenţie", precizează prof. dr. Maria Siemionow, specialist în transplant de mână din SUA.

Foarte important este, susţin medicii, programul de recuperare a pacientului după intervenţia chirurgicală. La Cluj, procedura va fi supravegheată de experți din străinătate, care au făcut parte din echipe de transplant la nivel mondial.

"Tratamentul postoperator este foarte important. Pacientul a fost internat timp de 3 luni în spital și a avut un program dur de recuperare, fizioterapie, terapia mâinii, a petrecut 40 de ore pe săptămână, adică programul normal de lucru al unei persoane pentru recuperare și această recuperare este crucială pentru a obține rezultate bune", spune dr. Riccardo Giunta, membru al echipei de transplant din Germania.

Medicii clujeni vor realiza intervenția propriu-zisă anul viitor, la Institutul de Urologie și Transplant Renal. Deja, pe lista de așteptare se află 10 pacienți.

"Atâta vreme cât avem centrul de transplant acreditat pentru transplantul de rinichi și pancreas, asta înseamnă că avem circuitul corespunzător intraspitalicesc, înseamnă că avem partea de laborator și imunologie foarte bine puse la punct. N-ar trebui să fie o problemă majoră să găsim acel donator sau acei donatori de la care să putem preleva mâna. Oricum, șansele sunt mai mari în Transilvania decât în București", afirmă Dan Luscalov, coordonatul regional al Agenției Naționale de Transplant.

Transplantul de mână este considerat o intervenţie experimentală la nivel mondial şi, de accea, nu va putea fi, în primă înstanţă, decontat de Casa de Asigurări. Operaţia costă între 500.000 şi 1 milion de dolari, sumă ce acoperă atât costurile de spitalizare, cât şi intervenţia propriu-zisă şi tratamentele postoperatorii.

Primul transplant reuşit de mână a fost realizat în Franţa, în anul 1998. De atunci, peste 70 de persoane au beneficiat de un transplant de mână unilateral sau bilateral în toată lumea, ultimul fiind realizat în India în ianuarie 2015.