Preţul căldurii, neschimbat. Clujenii vor plăti 165 de lei/gigacalorie

Data publicării:
calorifer

Cluj-Napoca a fost primul oraş din ţară unde Regia de Termoficare a automatizat întreaga reţea. Zece ani s-a muncit pentru implentarea acestui sistem, timp în care s-au investit aproximativ 10 milioane de euro.

"Sistemele automatizate funcţionează având la bază un senzor de temperatură exterior şi reglează nivelul de confort din apartamente, în funcţie de cât de frig este afară. Temperatura apei este controlată automat. Toate eventualele avarii sau semnalizări sunt centralizate în tabele de semnalizare", a explicat Cătălin Tătaru, director de producţie la Regia de Termoficare Cluj-Napoca.

"Astăzi contează şi preţul, precum şi o siguranţă în livrare. La centralele de apartament, astăzi, în comparaţie cu ceea ce plătesc locatarii de la sistemul centralizat, sunt mai ridicate. Sunt mai ridicate pentru că îţi plătesc integral gazul, au de plătit partea de service", a mai precizat acesta.

Mulţi dintre cei care s-au debranşat de la reţea şi au optat pentru centrale de încălzire proprie sau de bloc au înţeles acest lucru, iar acum revin la sistemul public. Anul trecut, un bloc întreg din Cluj-Napoca, cu peste 100 de apartamente, s-a rebranşat la reţea.

"Anul trecut, vă spun, cel puţin cu 40% mai puţin decât cu sistemul pe care l-am avut cu centralele termice. Omul se uită la bani. În bloc suntem peste 70% pensionari", a explicat un locatar.

"Fără să ţinem cont de creşterile cotei de gaz şi tot ce s-a întâmplat în ultimii ani, noi avem cheltuieli la încălzire şi apă caldă de acum 10 ani. Pot să vă spun că la mine, la trei camere, n-am plătit încălzirea mai mult de 80-90 de lei", a afirmat Ioan Cătană, preşedintele asociaţiei de locatari.

Clujenii plătesc pentru gigacalorie acelaşi preţ de 165 de lei, încă din 2009. Pe lângă acestă subvenţie suportată de autorităţile locale, se adaugă subvenţiile acordate de stat persoanelor din categorii defavorizate, care mai scad factura la încălzire cu până la 90%.

"Şi în acest an vom reuşi să menţinem acelaşi nivel de subvenţionare a costului gigacaloriei. După cum ştiţi, în mod normal ea se situază la un cost de 350 de lei pe lună. RAT-ul nu are datorii la furnizori, prin urmare beneficiază de condiţii preferenţiale la preţ, ceea ce îi permite să menţină preţul gigacaloriei din 2009. Şi 2009 a prezentat o scădere a preţului raportat la 2008", a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

În Cluj-Napoca, 35.000 de familii sunt racordate la reţeaua publică de încălzire.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri