Prevenţia reduce costurile infarctului

Data publicării:
medici

La Institutul Inimii din Cluj-Napoca se fac anual peste 8.000 de internări. Este vorba de pacienți care ajung la spital în stare foarte gravă și care, prin informare, ar fi putut evita consecințele acestei boli.

"Nu am știu absolut nimic, că eu sunt bolnav sau că aș avea ceva la inimă. Nu am știut niciodată. Acum, dintr-o dată, mi-au apărut durerile și am făcut infarct. Poate că dacă eram verificat, vorba aia, înainte știam", spune un pacient.

"Ar ajuta și pacienții și spitalele foarte mult, dacă lumea ar fi informată și omul trebuie să aibă în conștiința lui că trebuie să meargă la medic din când în când, dar asta se poate face numai prin informare", a afirmat altul.

"Noi suntem la un nivel de supravieţuire, dar dacă s-ar aloca mai mulți bani, s-ar putea face și mai mult. Cifrele sunt impresionante, în cazul în care se face o prevenţie bună, în ce măsură se fac economii la cheltuielile materiale și așa mai departe", a afirmat Adrian Molnar, director medical.

Din păcate, subfinanțarea este resimțită în tot sistemul sanitar. Astfel, medicii se văd puși în situația în care să aleagă să investească banii în tratamente și să salveze viața pacientului sau să investească resursele în prevenție, dar să rămână fără bani de tratamente.

"Banii trebuie deocamdată direcționați în tratament din păcate , tratamentul este cel care predomină acum, însă trebuie început neapărat și cu prevenția primară, pentru a putea avea acces la aparatură de înaltă performanță, pentru pacienții care au nevoie", a spus Sorin Literat, medic primar cardiolog la Institutul Inimii din Cluj.

Prin prevenţie nu ar scădea doar numărul îmbolnăvirilor, ci și numărul deceselor. Pentru a sensibiliza oamenii, în Parcul Central din Cluj-Napoca va fi amplasată o inimă 3D înaltă de doi metri, cu ajutorul căreia oamenii vor înțelege exact cum funcționează acest organ vital, dar și care este impactul disfuncțiilor asupra inimii. Doritorii vor beneficia de evaluări gratuite ale riscului cardiovascular.

"Educăm pacienții să înțeleagă ce înseamnă prevenția, educăm pacienții să mearga la medicul de familie. Pentru că o astfel de boală face dintr-un om care este perfect sănătos și fără nicio problemă de sănătate ca la un moment dat, într-o perioadă de criză, să aibă un accident vascular cerebral", a afirmat Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Demersul face parte din campania "Parcurile Inimilor Fericite", iniţiată la nivel naţional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri