Sari la conținut

Prima bază de date privind populaţia Transilvaniei

Cercetătorii de la Universitatea Babeş-Bolyai au studiat, în ultimele 5 luni, 50.000 de registre de logodnă, de botez şi de naşteri, dar şi arhivele a sute de parohii din 10 judeţe ale Transilvaniei. Vechi de sute de ani, acestea vor fi digitalizate în cadrul primei baze de date istorice a populaţiei Transilvaniei din perioada 1850 - 1914. În acest mod, au fost introduse în baza de date peste 15.000 de persoane.

Cercetătorii au tras deja primele concluzii. Conform uneia dintre ele, cei din parohiile din nord-vestul Transilvaniei se recăsătoreau de patru - cinci ori, chiar şi fără dispensă din partea bisericii.

"Am crezut că sunt nişte excepţii, dar nu. Se recăsătoreau frecvent oamenii şi avem şi o explicaţie. Mureau foarte multi, mortalitatea era extrem de ridicată. Odată mortalitatea feminină la naştere şi atunci bărbaţii se recăsătoreau cu casele pline de copii", a explicat Luminiţa Dumănescu, directorul Centrul de Studiere a Populaţiei.

Alături de cercetători lucrează şi opt studenţi voluntari.

"Am întâlnit un sătean din Feldioara Secuiască, care a fost căsătorit de trei ori, toate soţiile lui decedând chiar şi din cauza condiţiilor grele de trai ori a ciumei. Apar şi numele părinţilor în acel formular de logodnă, pentru că toţi trebuie să se logodească şi era posibil ca doi săteni să aibă acelaşi nume, dar mai puţin probabil ca şi numele părinţilor să fie la fel într-o comunitate destul de mică", a precizat Gheorghe Benzar, voluntar în proiect.

Bisericile recunosc recăsătoria, însă doar dacă se doveşte că a fost încheiată legal după moartea unuia dintre soţi.

"Atunci erau multe boli şi molime şi rămâneau oamenii singuri. Canonic este absolut valabil, or a câta căsătorie ar fi dacă soţul a murit, dacă soţul trăieşte, atunci e o problemă", a afirmat ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului.

La finalul proiectului, în 2017, se va şti cu exactitate de câte ori ori s-a căsătorit o persoană şi cu cine, dar şi câţi copii a avut.