Produsele proprii reprezintă viitorul firmelor IT din România, le-a transmis antreprenorilor comisarul european pentru Inovaţie, Bror Salmelin

Data publicării:
CLUJ INNOVATION

Firmele din domeniul IT ar putea fi încurajate să dezvolte produse proprii prin crearea unei platforme comune, în cadrul căreia să le poată testa rapid şi fără costuri mari. Acesta a fost una dintre temele dezbătute de participanţii la Cluj Innovation Days.

"Dacă trecem într-o astfel de economie în care e ieftin să dezvolţi un prototip, poţi avea un succes din zece şi o sa fie suficient. Un exemplu bun e jocul Angry Birds dezvoltat în Finlanda, de unde sunt şi eu. A fost al 40-lea ori al 50-lea joc care a fost produsul de succes", a precizat comisarul european Bror Salmelin.

30 de firme din Cluj-Napoca au dat deja startul dezvoltării unei astfel de platforme, prin crearea primului cluster IT din România.

"Pentru următorii doi ani, tinţa noastră este 15% produse proprii", a precizat Alexandru Tulai, preşedinte Cluj IT Cluster.

Tânărul Horia Neş a părăsit o firmă de IT pentru a-şi pune în aplicare propria idee. Va oferi servicii de vânzări pentru companiile din domeniul tehnologiei.

"Ceea ce vreau eu să promovez este ca companiile să nu îşi mai creeze propriul departament de vânzări prin angajarea a 1-2 oameni, ci să lucreze cu o companie care să facă aceste servicii pentru ei", a precizat tânărul antreprenor.

Proiectele româneşti vor fi susţinute şi cu ajutorul fondurilor europene. Ministrul Eugen Teodorovici a promis în cadrul forumul regional de la Cluj-Napoca că, din luna mai, condiţiile de accesare a banilor vor fi schimbate.

"Se va face într-un mod mult mai facil. Totul se va face într-un mod electronic fără niciun fel de hârtii. Dispare efectiv hârtia dintre noi ca administraţie şi beneficiari. Dispar mare parte, dacă nu chiar toate acele solicitări foarte împovărătoare, de la faptul că există cofinanţarea în proiecte", a afirmat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

Firmele din domeniul inovării, cercetării şi telecomunicaţiilor au la dispoziţie fonduri europene de 1,5 miliarde de euro pentru perioada 2014 - 2020.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri