Program electronic pentru plante

Data publicării:
PLANTE JIBOU-1

Cristian Bodea, elev în clasa a XII-a, a creat un programator unic pe piaţă, adaptat special nevoilor din laboratorul de multiplicare a culturilor in vitro de la Grădina Botanică din Jibou.

"Programatorul are patru bucle, fiecare buclă corespunde unui raft, fiecare raft se poate programa separat. Porneşte, respectiv opreşte lumina la ore setate. De exemplu, dorim să pornească la ora 06:00, setăm ora 06:00 şi setăm apoi ora la care dorim să stingem luminile", a explicat tânărul.

Comanda a venit direct din partea laboranţilor, care au avut ani de zile probleme cu asigurarea luminii necesare plantelor în sezonul rece, când ziua este mai scurtă. Şi asta din cauza timerelor mecanice care se găsesc în comerţ şi care, spun ei, nu funcţionează mai mult de 2-3 săptămâni.

"Nu puteam să verificăm decât sunând oamenii de serviciu dacă la ora 10:00 s-au stins luminile sau dacă la 09:30, încă mai funcţionează. În loc să avem un material 100% bun pentru aclimatizare, după perioada de creştere se reduceau simţitor până la 20-30% şi atunci intervine insuficienţa laboratorului. Acum este nemaipomenit. Avem un aparat care ne permite să controlăm fiecare raft în parte, să setăm ore diferite", a afirmat Lia Mladi, şef laborator.

Deşi are doar 18 ani, Cristian Bodea se poate mândri cu multe invenţii. De altfel, principala lui preocupare în timpul liber este să găsească soluţii pentru tot soiul de probleme cu care se confruntă cunoşcuţii săi sau... chiar preotul din localitate.

"Am făcut o cădelniţă electronică. Ultimul proiect la care am lucrat a fost deshiderea automată a uşilor împărăteşti (n.r. de la biserică), imprimantă 3D, sistem de irigaţii. Mi-e greu, dar pasiunea nu are limite", a spus Cristain Bodea.

Programatorul de la Grădina Botanică funcţionează de mai bine de o lună, iar de atunci inginerii au o nouă provocare pentru tânărul inventator: un sistem automatizat de irigaţie pentru micile plante.

Laboratorul de creştere a culturilor in vitro de la Grădina Botanică din Jibou funcţionează de mai bine de 28 de ani. Aici sunt crescute acum culturi de orhidee şi floarea miresii, dar şi specii protejate precum laleaua pestriţă şi floarea de colţ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri