Proiectul combinatului social, extins

Data publicării:
combinat social

Persoanele care în luna februarie a anului trecut şi-au pierdut locul de muncă de la combinatul metalurgic Mechel Câmpia Turzii, vor avea mai multe şanse de angajare. Acestea vor fi incluse în primul proiect de combinat social din ţară, demarat anul trecut cu 740 de foşti angajaţi ai Mechel. Solicitarea de extindere a proiectului a fost înaintată Comisiei Europene de reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Cluj, coordonatorii acestui program.

"Atunci am luat în analiză şi pe cei din februarie 2013 şi am analizat că din 560, mai sunt în căutarea unui loc de muncă 450", precizează Daniel Don, director AJOFM Cluj.

"S-a suplimentat bugetul de la 6,4 la 7,1 milioane (nr.: de euro). Asta înseamnă 700.000 de euro în plus. Sumele vor fi împărţite: 4 milioane de euro, pentru înfiinţarea întreprinderii sociale şi diferenţa de 3,1 milioane de euro, pentru reconversia profesională şi medierea muncii", explică Radu Hanga, primarul municipiului Câmpia Turzii.

Chiar dacă firmele primesc stimulente financiare pentru angajarea disponibilizaţilor de la Mechel, locurile de muncă sunt puţine. Daniel Tompa a lucrat 27 de ani la combinatul metalurgic din Câmpia Turzii ca stivuitor. După ce a fost disponibilizat, a hotărât să se respecializeze însă, deşi şi-a depus zeci de CV-uri, nu a fost chemat la niciun interviu. Vârsta spune el, e principalul impediment în angajare.

"Am făcut un curs de agent de securitate, care a durat din august până în octombrie. Aşa a fost proiectul care l-a cuprins, în timpul în care am fost în şomaj. E foarte greu, nici la cursul de agent de securitate pe care l-am făcut nu poţi să-ţi găseti de lucru, că sunt nişte portiţe", spune Daniel Tompa, un fost angajat Mechel.

"Am urmat operator introducere, validare date și l-a terminat în 15 decembrie. Promisiuni am mai tot avut, dar tot aşa îţi cere, să ai 30 de ani", spune Gabriela Metea, un alt fost angajat al combinatului.

Din cele aproximativ 1.000 de persoane angrenate în proiectul privind combinatul social din Câmpia Turzii, 250 vor avea şansa să lucreze la fabrica de şoşoni pentru clăpari de schi, ce urmează să fie deschisă la Câmpia Turzii. Restul îşi vor căuta de lucru în alte domenii, după ce vor urma cursuri de recalificare profesională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri