Sari la conținut

Proiectul de autonomie, lansat

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor dă asigurări că proiectul care prevede o autonomie regională pentru Ţinutul Secuiesc nu va aduce atingere statului român.

Potrivit proiectului, Ţinutul Secuiesc va fi condus de un Consiliul regional şi de unul executiv. Preşedintele Consiliul regional va participa la şedinţele de Guvern.

Regiunea şi judeţele componente vor avea steaguri şi steme proprii. O altă prevedere cere ca magistraţii Tribunalului şi Curţii de Apel de la Tîrgu Mureş să fie buni cunoscători ai limbii maghiare.

Proiectul UDMR are însă adversari chiar din interiorul etniei. Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, afirmă că nu susţine proiectul Uniunii. Ba mai mult, reprezentantul minorităţii maghiare din Covasna, Harghita şi Mureş spune că la Parlament a fost depusă deja o iniţiativă legislativă legată de Ţinutul Secuiesc, care propune ca delegarea atribuţiilor puterii centrale către cea locală să se facă fără modificarea Constituţiei.

Cu toate acestea, liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat că proiectul privind autonomia va intra în dezbatere publică, fără a preciza o dată la care actul normativ ar ajunge pentru dezbatere în Parlament.

Pe aceeași temă