Sari la conținut

Record medical la Cluj. Medicii au extirpat 327 de tumori dintr-un singur plămân

Violeta Chirilă are 47 de ani și este din București. A ajuns la Cluj după ce specialiștii din alte părţi ale ţării i-au spus că metastazele din plămânul ei nu se mai pot trata.

"Când mi s-a spus că nu mă mai poate opera nimeni, hai să încerc să caut și l-am găsit şi Dumnezeu ne-a ajutat să ajungem aici și l-am sunat și ne-a răspuns și am venit și ne a consultat şi ne-a primit cu inima deschisă", a povestit pacienta.

Femeia a mai trecut prin alte două operaţii: una de cancer ovarian în 2010 şi una de cancer la sân, trei ani mai târziu.

Interventia nu a durat mai mult de două ore și jumătate, iar medicii spun că a fost un succes.

"Metastazele pulmonare sunt cele mai frecvente în majoritatea cancerelor și până acum acești pacienți nu aveau nici o șansă. Aceste metastaze existente în plămân cresc și înlocuiesc plămânul, iar pacientul ajunge în faza în care să moară", a afirmat Dan Nicolau, şeful Secţiei de Chirurgie toracică.

Până acum, 70 de pacienți care se aflau în stadii avansate de boală au beneficiat de acest tip de intervenţie, care nu îi poate vindeca, însă le prelungeşte viaţa, în medie, cu doi ani. Aparatul laser este unic în Romania şi a fost cumpărat anul trecut din Germania.