REPORTAJ. Povestea lui Charles Wratto, fost copil soldat în războiul civil din Liberia

Data publicării:
soldat

Copilăria lui Charles Wratto a stat sub semnul terorii. S-a născut în Liberia, ţară aflată în război civil timp de 7 ani, între 1989 și 1996. De mic, Charles a fost expus la experienţe care i-au marcat viaţa.

„La un moment dat, părinţii mei au fost bătuţi chiar în faţa mea şi a fost foarte dureros. Am fost şi eu bătut, dar părinţii mei au fost aproape omorâţi în bătaie”, povestește tânărul.

În aprilie 1996, la doar 15 ani, Charles a fost răpit de rebeli şi obligat să devină soldat. S-a întâmplat în timpul unei lupte care a avut loc în oraşul său.

„Soldaţii ne-au spus că ar trebui să plecăm ca să facem pace cu rebelii de pe cealaltă parte, ei lansau rachete asupra noastră, dar ne-au păcălit. Când am ajuns pe pod, toată povestea s-a schimbat, soldaţii de pe partea cealaltă trăgeau în noi şi când am încercat să fugim, ne-au blocat şi ne-au dat arme. Ne-au spus să ne întoarcem pe pod, că altfel vom fi omorâţi. Atunci am devenit soldat”, spune Charles Wratto.

Cel mai dur moment, care l-a marcat, a fost însă atunci când generalul trupei de rebeli i-a ordonat să îşi omoare cel mai bun prieten.

„Generalul mi-a spus: îl vei omorî. Ei întotdeauna încercau să dea un exemplu, că dacă îţi trădezi grupul sau tribul sau nu asculţi ordinele, vei fi omorât şi tu”, povestește Charles.

Războiul civil s-a încheiat la sfârşitul anului 1996. Charles a avut doar 24 de ore la dispoziţie să părăsească ţara, în caz contrar, urma să fie ucis. Traumele acelor zile îl urmăresc şi astăzi.

„Când dorm, când mă mişc, când sunt la şcoală, când vorbesc, aceste imagini mă lovesc aproape fizic”, mai spune el.

Tânărul nu şi-a mai văzut familia de 18 ani, dar speră ca anul acesta să plece în Liberia şi să dea de urma ei. El trăieşte din 2011 la Cluj-Napoca şi se specializează în managementul conflictului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri