Sari la conținut

Sălaj. Case în pericol de prăbuşire

În unele locuinţe din localitatea Recea, judeţul Sălaj, pereţii s-au deplasat atât de mult din cauza alunecărilor de teren, încât nu se mai pot închide uşile şi geamurile. Unii dintre localnici şi-au abandonat casele şi s-au mutat. Numai cei mai bătrâni săteni se încăpăţânează să rămână.

"Nu se închid geamurile, se ridică tavanul în sus, se crapă peretele încoace, pentru că se bagă în pământ partea de sus", a spus o localnică.

"S-a dus odată casa, am investit în ea, am chemat expert în construcţii de la Cluj, a analizat subsolul, a spus că putem construi 10 etaje, iar după 2 ani, iarăşi s-a dus casa", a spus o altă localnică.

"Nu ne face nimeni nimic, ce răspuns să primim? Îţi dă câteva milioane, ce faci cu ele", s-a întrebat alta.

Autorităţile locale spun că, pentru a rezolva problema, ar trebui făcut un studiu de fezabilitate, care să stabilească cu exactitate motivul alunecărilor de teren din Recea.

"Din cauza solului, nu s-a descoperit. Eu am studiat documentaţia studiului de prefezabilitate. La o adâncime de 15 m există un strat nisipos pe teren mişcător, or cum faci fundaţia, presupunem la 7-8 metri, tot apare fisură în peretele casei de locuit", a precizat Lajos Breda, primarul comunei.

"Situaţia se agravează din an în an, mai ales în anotimpurile ploioase, primăvara şi iarna. Ultima noastră intervenţie, a Instituţiei Prefectului la Guvern, a fost în luna ianuarie, cu un proiect de HG care înseamnă 7,2 milioane de lei. Sperăm, totuşi, să obţinem banii respectivi, ca să putem interveni şi să rezolvăm odată problema de aici", a declarat Ionel Ciunt, prefectul judeţului Sălaj.

Până atunci însă, dacă alunecarile vor persista în următoarele zile, oamenii ale căror case sunt grav afectate vor fi evacuaţi.

"Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, în cazul în care se va solicita sprijin de către autorităţile locale sau de către cetăţeni, va interveni pentru evacuarea acestora, care vor fi duşi la căminul cultural, proaspăt reabilitat", a precizat Lucian Jacodi, purtătorul de cuvânt al ISU Sălaj.

În total, în localitatea Recea din judeţul Sălaj, 30 de locuinţe prezintă fisuri. 13 dintre ele sunt grav afectate.