Salvamontul, pregătit să intre pe lista de alertare

Data publicării:
230114 salvamont

Din momentul în care sunt alertaţi prin sistemul 0-SALVAMONT sau 112, salvamontiștii părăsesc bazele în mai puțin de 10 minute. Sunt dotați cu truse de prim-ajutor, echipament de transport și, cel mai important, cu unități GPS.

Mai mult, toate echipajele cunosc zona Munţiilor Apuseni şi toţi sunt acredidaţi ca paramedici.

"Noi avem echipe care se pot deplasa foarte rapid în zona montană. Avem schiori foarte buni, pe schiuri de tură, care ajung foarte repede, avem personal care poate identifica zonele unde s-au întâmplat accidente şi de accea eu consider că ar trebui să fim prima echipă alertată în caz de accident în zona montană", susține Vasile Cipcigan, șef formație Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo Cluj.

Pentru intervențiile în zona de munte, așa cum a fost și operațiunea de salvare a victimelor accidentului aviatic din Apuseni, salvamontiștii din Cluj dispun de tărgi de transport și imobilizare, sisteme de ridicare din zone accidentate, truse de resuscitare, defibrilatoare, dar și echipamente complete de schi și 3.000 de metri de corzi. La toate acestea se adaugă și o mașină de teren, special dotată pentru zone greu accesibile.

"Permite accesul limitat, dar accesul motorizat pe teren accidentat şi nu neapărat pe drumuri asfaltate, inclusiv în zăpadă, fiind cu reductor şi diferenţial blocabil, ne putem apropia destul de mult. Este echipată cu cinci locuri şi benă în spate pentru transportarea echipamentului de salvare, respectiv tărgi, corzi, truse medicale", spune Vasile Trifan, salvator montan.

În "arsenalul" echipelor salvamont, se regăseşte şi o aplicație mobilă gratuită, ce indică exact poziția victimei în cazul unui accident.

"În momentul în care apeşi respectivul buton SOS, aplicaţia trimite un semnal GPS la dispeceratul 112, care în momentul respectiv, poate trimite coordonatele super exact, la cea mai apropiată formaţie salvamont. După cartela SIM şi telefonul respectiv, poţi să fii localizat şi sub zăpadă", susține Radu Oprea, salvator montan.

Serviciul Salvamont din județul Cluj nu stă prost nici la capitolul personal. Cei 11 salvamontiști sunt ajutați de 36 de voluntari, personal suficient pentru a face față unei acțiuni de căutare și salvare de victime, potrivit şefului Serviciului Salvamont-Salvaspeo.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri