Schimbări în ritm de melc, după accidentul aviatic din Munţii Apuseni

Data publicării:
CAUTARI 2

"Salvamontul nu apare pe indexul de alarmare 112. Dacă se întâmplă o rătăcire a cuiva pe munte, noi aflăm ultimii. Nu suntem parte a celulei de criză, dacă se întâmplă ceva. Salvamont Cluj nu este pe lista celulei de criză", declara în luna februarie a anului trecut Gheorghe Frăţilă, şeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo Cluj.

Reorganizarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost cerută la Cluj-Napoca încă de la începutul anului trecut. Salvamontiştii declarau atunci că ar fi putut localiza mai repede victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni, dacă ar fi fost anunţaţi în acelaşi timp cu celelalte instituţii. Cu toate acestea, lista cu instituţiile care sunt apelate în astfel de cazuri nu a fost schimbată nici după un an de la tragedia din Apuseni.

"Există în lucru şi modalitatea de anunţare. Se lucrează şi la această parte (Concret nu s-a schimbat nimic faţă de 2014 ?) Deci nu. Se lucrează. Sunt discuţii foarte avansate într-o fază în care 99% din lucruri sunt puse la punct", a precizat acum şeful Serviciul Salvamont-Salvaspeo Cluj.

Autorităţile judeţene susţin însă că au recurs la un compromis.

"Am convenit să îi anunţăm, adică nu noi, ci ISU anunţă. Este în lista de anunţare cu prioritate şi Salvamontul Cluj. Astăzi am vorbit cu colonelul Moldovan de la ISU şi apar pe listă, însă în funcţie de zonă şi tipul situaţiei de urgenţă", a afirmat Gheorghe Vuşcan, prefectul judeţului Cluj.

Promisiuni au autorităţile şi pentru 2015. Vor să construiască un centru de salvare în Munţii Apuseni, dar şi să cumpere staţii radio speciale, pentru ca, pe viitor, operaţiunile de salvare să nu mai fie îngreunate de lipsa semnalului GSM, aşa cum s-a întâmplat în cazul operaţiunii din Munţii Apuseni, de acum un an.

"Urmează să le achiziţionăm cu ajutorul primărilor şi consiliilor judeţene. Urmează să le achiziţionăm nişte staţii Tetra cu care comunicăm noi în zone fără semnal, ştiţi că în zona respectivă nu era nici semnal la telefoanele mobile", a mai spus prefectul judeţului.

Reprezentanţii Serviciul Salvamont-Salvaspeo din judeţul Cluj cer organizarea în 2015 a unui exerciţiu complex, care să simuleze un accident aviatic. Vor ca în urma acestuia, să se stabilească un protocol de acţiune în astfel de situaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri