Şcoala din sufragerie

Data publicării:
scoala

Familia Szasz din Cluj-Napoca este una dintre primele din România care au optat pentru homeschooling. Cei doi copii în vârstă de 14 şi 15 ani învaţă acasă de la vârsta de 3 ani. Materiile le-au fost predate de părinţi până în clasa a IV-a, după care au fost înscrişi la o şcoală din Ungaria.

"Din clasa a V-a, i-am înscris într-o şcoală din Ungaria, pentru că fiind în Europa, echivalarea diplomelor sperăm să fie mai uşoară şi de atunci, au posibilitatea de a urma clasele prin internet. Ştim unde este copilul, deci în cazul învăţământului la domiciliu, nu se poate întâmpla că copilul nu mai face şcoală de trei luni şi părintele află de la diriginte", spune Attila Szasz.

Soţii Potoroacă au optat şi ei pentru educaţia acasă. Cei doi copii ai lor sunt încă mici, însă au început deja lecţiile cu fetiţa lor de 3 ani jumătate şi sunt încântaţi de rezultatele obţinute.

"Am hotărât să facem homeschooling, înainte să apară copiii. Deci a mers foarte bine, ne-am pregătit şi am studiat. De când am început să implementăm, noi suntem foarte bucuroşi. Alethea la 3 ani şi jumătate vorbeşte şi română şi engleză, ştie toate animalele, toate culorile, cam cât ştiam eu pe la 7-8 ani", povestește Cătălin Potoroacă.

"Ştiu care sunt neajunsurile sistemului public de învăţământ şi cu siguranţă că tratându-mi copilul persoanlizat, 1 la 1, are numai de beneficiat", crede Agnia Potoroacă.

Chiar dacă educaţia făcută acasă are beneficii evidente legate de atenţia acordată copilului şi a modului în care se dezvoltă creativitatea acestuia, psihologii spun că un astfel de sistem prezintă şi dezavantaje.

"Copiii nu sunt orecum imunizaţi cu interacţiunea reală sau cu ceea ce se întâmplă în mediul real. Ei când vor termina şcoala, se angajează sau merg la facultate şi acolo de fapt pot să înceapă să fie hărţuiţi, să aibă interacţiuni problematice cu alţi copii", precizează psihologul Anca Dobrean.

În România, părinţii care optează pentru alternativa la sistemul clasic de învăţământ trebuie să înscrie copii la o şcoală unde sistemul este recunoscut legal. Totuşi, dacă vor să revină în sistem, aceştia pot echivala diplomele obţinute în străinătate.

"Toate aceste lucruri se fac pe baza unui dosar, pe care să îl depună şi se face echivalarea de studii de către o comisie de la nivelul ministerului", declară Valentin Cuibus, inspector şcolar general al ISJ Cluj.

Homeschooling-ul este un sistem de învăţământ recunoscut în ţările membre ale Uniunii Europene, mai puţin de Germania, Suedia, Olanda, România şi Bulgaria, unde legile sunt mai restrictive. Cele mai multe familii din România optează însă să îşi înscrie copii la unităţi de învăţământ din Statele Unite ale Americii, unde taxele de şcolarizare sunt mai accesibile, între 200 şi 1.000 de dolari pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri