Sari la conținut
News Alert

Secretul unei vieţi lungi. O femeie din Bistriţa-Năsăud va împlini în curând 102 ani

An de an, de Paşte, reprezentanţii a patru generaţii din neamul Cătunenilor se adună în casa celui mai în vârstă membru al familiei. Augustina Cătună va împlini în această vară 102 ani, dar are încă o minte ageră.

Augustina s-a născut într-o familie cu opt copii, într-un cătun de munte din Bistriţa-Năsăud, la peste 1.200 de metri altitudine. Toţi cei şapte fraţi ai săi au trăit peste 90 de ani, longevitate pusă pe seama unei familii unite şi a unei vieţi sănătoase.

"Când eram mici nu erau doctori, nu era farmacişti. Aveam ceaiuri de brad, aveam ceiuri de tei", îşi aminteşte femeia.

"Se întâmplă foarte rar ca într-o familie de opt fraţi toţi să trăiască peste 90, 95 sau peste 100. A fost cel mai mare, badea Traian Cătună, care a trăit 102 ani", spune Pavel Berengea, profesor de istorie.

"Cum să nu trăiască atât, când dimineaţa când te scoli acolo ori pe ce cărare mergi eşti înconjurat de flori, apă cristalină", spune Viorica Cătună, una dintre nepoatele femeii.

"Mai demult ce greu era! Făceam pâine de orz, da era poate mai sănătoasă", afirmă Margareta Cătună, o altă nepoată.

Augustina Cătună a rămas văduvă de tânără şi nu a avut copii, dar şi-a ajutat fraţii să-i crească pe ai lor. Acum, la bătrâneţe, au grijă de ea o nepoată care va împlini curând 70 de ani şi o strănepoată.