Sari la conținut

Smartphone-uri puse într-o lumină mai bună

Ioan Botiz lucrează la un proiect care poate da autonomie smartphone-urilor chiar şi două zile. Structura moleculară a materialului din care este realizat ecranul smartphone-urilor poate fi rearanjată pentru a emite mai multă lumină tot cu lumină, provenită dintr-o sursă exterioară. A făcut descoperirea întâmplător. A ieşit în oraş cu prietenii şi a uitat în laborator o probă sub lumina microscopului. Când s-a întors, a observat că polimerii erau mai strălucitori.

Ioan Botiz a lucrat la numeroase proiecte de cercetare la universităţi de renume din Europa şi pentru guvernul american. Noul proiect vrea să îl termine însă acasă, la Cluj-Napoca. I-ar fi fost bună o finanţare de la stat, dar nu a primit-o: Guvernul a oprit acum doi ani programul de sprijinire a tinerilor cercetători. Aşa că fizicianul este sponsorizat de foşti colegi din străinătate.

"Când am nevoie de aceşti polimeri, fie mă duc la Londra, fie îmi trimite prin poştă. 100 de miligrame din acest polimer costă cam 2.500 de euro", a precizat cercetătorul.

Descoperirea fizicianului de 33 de ani poate fi folosită nu doar în fabricile de telefoane mobile, ci şi pentru farurile maşinilor sau la reclamele ori etichetele luminoase. Testele sunt încă la început şi trebuie să demonstreze că polimerii din care este făcut ecranul smartphone-urilor poate fi "încărcat" cu lumină la nesfârşit.