Soluţie de avarie pentru Spitalul de Urgenţă din Cluj-Napoca

Data publicării:
spital pacient

Răspândit ca o pânză de păianjen în 20 de clădiri de pe raza oraşului, unele la câţiva kilometri distanţă şi pacienţi mutaţi cu ambulanţa de la o secţie la alta. Aşa funcţionează de 10 ani Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca.

În cazul unei crize de diabet, de exemplu, pacientul ajunge într-o primă fază la Unitatea de Primiri Urgenţe. După primele investigaţii, acesta este trimis la Clinica de Endocrinologie pentru tratament. Echipa Digi24 Cluj-Napoca a refăcut traseul ambulanţei dintre aceste două secţii pentru a vedea cât durează mutarea pacientului. Rezultatul: distanţa de 2 kilometri dintre cele două secţii a fost parcursă în 8 minute, în condiţii de trafic normal. În cazul în care cele două secţii ar funcţiona într-o singură clădire, în acest timp, pacientul ar putea beneficia deja de ajutorul medicilor. 

Cheltuielile mari de întreţinere a celor 20 de secţii, de aproximativ 6 milioane de lei în fiecare an, dar şi lipsa unui plan concret pentru construcţia unui nou Spital Regional de Urgenţă pentru zona de Nord-Vest, au determinat autorităţile să se orienteze spre o soluţie de avarie.

"În cel pavilionar, unde sunt acum mai multe clădiri, se deplasează doctorii greu, pacienţii au şansele de supravieţuire mai scăzute, iar în unul monobloc, toate secţiile sunt în aceiaşi clădire. Dorim să facem şi o secţie de Terapie Intensivă cu toate acestea secţii la un loc", a afirmat Mihai Seplecan, preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Cluj.

Soluţia este agreată de medici. "În primul rând, fiind într-o singură clădire, comunicarea este mai rapidă, accesul este mai rapid. Implicit, echipa medicală poate să se întâlnească mai uşor şi să se ajungă la o decizie mai uşor şi pentru pacient, timpul de intervenţie se scurtează categoric", a spus Monica Costin, director medical la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca.

Clujenii s-au săturat şi ei de faptul că trebuie să se plimbe de la o secţie la alta în cazul în care se îmbolnăvesc.

"Dacă ai trei - patru afecţiuni, trebuie să mergi la diferite secţii: chirurgie, cardiologie, endocrinologie", a afirmat o clujeancă.

"Cu mult mai uşor decât să mergi la zece spitale, pentru fiecare mai bine mergi la un spital şi intri într-o clinică şi îţi face tot ce vrei. În Germania, cam aşa se întâmplă", a spus şi un clujean.

Autorităţile judeţene au identificat deja două clădiri private ce ar putea să fie transformate într-un spital de urgenţă pe noua structură.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri