Sari la conținut
News Alert

Somaţii de plată pentru minori

Sute de persoane s-au prezentat în ultimele zile la ghişeele ANAF din Alba Iulia, după ce au fost somate că au de plătit diverse sume la asigurările de sănătate aferente anului 2012.

Astfel este cazul lui Emanoil Florea, care are de plătit, potrivit somaţiei primite, 468 de lei. Bărbatul spune că suma i-a fost calculată pentru veniturile obţinute în 2012 din vânzarea de fier vechi. A câştigat atunci 576 de lei.

"Am dus fier vechi de aici la fier vechi în oraş şi au calculat vreo 5 milioane şi ceva şi acum ne-am trezit că trebuie să plătim vreo 400 şi nu ştiu cât, 4 milioane şi ceva....Deci practic câştigul...", a spus bărbatul.

O aftfel de somaţie a primti şi Ioan Ciontea, care spune că nici măcar nu se afla în ţară în acea perioadă.

"Am primit decizie de impunere anuală, nu ştiu pentru ce ... Asta vreau să întreb acum, pentru că eu nu locuiesc în România. Sunt plecat din 2002 afară, am adus şi rezidenţa să vadă", a precizat acesta.

Somaţii au primit chiar şi minorii.

"Copilul în 2012 până în 26 a fost minor. (...) El nu a avut nici un venit", susţine un părinte.

În aceeaşi situaţie sunt peste 48.000 de oameni din judeţul Alba. Fiecare a primit acasă o decizie de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări de sănătate aferente anului 2012, an în care ANAF a preluat baza de date a Casei de Asigurări de Sănătate. Cei de la Finanţe spun că nu există excepţie de la plata datoriilor specificate în somaţii şi că singura variantă a contribuabililor este să depună contestaţii, în termen de 30 de zile de la primirea somaţiei.

"În baza ordinului preşedintelui ANAF nr. 2130-2013, Administraţia Finanţelor Publice a emis deciziile de impunere anuale pentru stabilirea contribuţiilor de sănătate aferente anului 2012. Ordinul a apărut în luna augut 2013 şi ulterior, ANAF a realizat un soft, pe baza căruia aceste decizii se emit automat", a declarat Iulia Mireştean, purtător de cuvânt Direcţia de Finanţe Alba.

Situația este similară la nivelul întregii țări. Premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Finanţe şi şefului ANAF ca toate înştiinţările de plata trimise copiilor să fie oprite.

"Îmi cer scuze şi îmi pare rău când am văzut că s-au trimis la copii să plătească taxe pentru alocaţie. Vreau să anunţ foarte clar că ministrul Finanţelor şi şeful ANAF au luat măsuri şi lucrurile astea încetează de azi, dar eu vreau până mâine să îmi spuneţi pe cine sancţionăm şi cum îndreptăm să nu se mai întâmple în viitor asemenea prostii", a afirmat premierul, conform agenţiei Mediafax.