Sari la conținut

Spectacolul celor mai buni prieteni ai omului. Peste 100 de ciobăneşti germani au putut fi admiraţi la Cluj

Doru Cazan a venit tocmai din Orăştie cu Cresco şi Carina, doi câini tineri cu părinţi campioni la nivel mondial. Este îndrăgostit de această rasă încă din tinereţe. Primul Ciobănesc German l-a obţinut cu greu, în anii '70, iar de atunci a început să îşi dedice timpul liber creşterii şi antrenării câinilor campioni.

"Din punctul meu de vedere, este una dintre cele mai echilibrate rase. Dresajul general: "şezi", "culcat", "târâş", "aport", "infractor". De exemplu, atacul la mână şi tot ce trebuie, să lase la comandă", a explicat proprietarul patrupedelor.

Cei mai mulţi Ciobăneşti Germani sunt antrenaţi pentru misiuni de intervenţie sau găsire a unor persoane dispărute.

"Este o rasă universală, cu aplicaţii de la pază, câini de poliţie, câini de urmă, antidrog şi chiar pentru îndrumarea orbilor", a precizat Marius Roşca, unul dintre organizatorii evenimentului.

În cadrul concursului, a fost organizate probe şi pentru câinii cu vârsta sub un an, aflaţi la începutul antrenamentelor. Aici, arbitrul a avut în vedere potenţialul patrupedelor de a ajunge pe podium în viitor. Acum, premiul I a fost câştigat de Emira, o femelă de doar şase luni.

"Tatăl ei este din canisa Kimbo van de Tempelhoeve, un mascul olandez, dar originar din Germania. Acolo a crescut, alături de alţi cinci pui. Este încă mică, aşa că nu are un program de antrenamente, o ducem doar la expoziţii", a spus Toth Zoltan, proprietarul căţeluşei.

Probele au fost atent supravegheate de un renumit arbitru din Germania, care a participta la competiţii de profil din toată lumea, inclusiv la campionatele mondiale.

"Sunt pentru prima dată în România şi sunt plăcut surpins de căldura oamenilor de aici. De asemenea, sunt impresionat de calitatea câinilor prezentaţi la această expoziţie, dar şi de corectitudinea stăpâniilor lor", a spus arbitrul Wolfgang Lauber.

Expoziţia de club de la Cluj-Napoca a fost primul eveniment chinologic al acestui an dedicat exclusiv Ciobanescului German. În total, au participat 130 de exemplare din cinci ţări.