Sari la conținut

Spital fără medici

Vasile Pășcuț practică medicina de peste 35 de ani. Este singurul medic pneumolog din Spitalul din Jibou, deşi unitatea ar trebui să aibă cel puţin trei astfel de specialişti. În urmă cu doi ani, a ieșit la pensie. De atunci, postul a fost scos de mai multe ori la concurs, dar nimeni nu s-a prezentat la examene.

"Deși au fost mai mulți rezidenți care au terminat, dar au plecat spre alte zări. Oricum, după o viață de om, parcă ai aștepta să vină mai tineri ca să lucreze, să te lași munca", a afirmat medicul Vasile Pășcuț. 

În tot spitalul există în acest moment 10 medici. Jumătate dintre ei au depăşit vârsta de pensionare.

"O problemă serioasă cu care se confruntă spitalul este problema pensionarilor, anul trecut s-au pensionat 5 medici. Posturile acestora au fost scoase la concurs, în viața medicală nimeni nu a fost dornic să vină. Există o adresabilitate mare, spitalul deservește o populație de peste 50.000 de locuitori noi, nu am lăsat descoperite secțiile. Spitalul nu ar putea exista, bineînțeles, fără medici. Tocmai de aceea am încheiat, în continuare, contracte cu medicii pensionari", a declarat Gabriela Boldea, managerul Spitalului Orășenesc Jibou.

"Sunt prost plătiți. În primul rând, pe ei asta îi interseza prima dată: nivelul de trai. Eu am vorbit și cu cei care s-au dus în străinătate, nu sunt așa ca noi", a spus Letiția Stegerean, medic specialist ORL.

"Sunt medici care au făcut specializare. Pentru noi, însă, când s-au îndeplinit 5 ani, nu s-au mai prezentat la post și ar fi nevoie de pneumologi, interniști pediatri", a spus Livia Inceu, medic specialist pediatru.

Cea mai mare problemă este însă în ambulatoriu, unde mai multe cabinete sunt închise.

"Avem compartimente care sunt descoperite, nu avem în chirurgie, nu avem în balneologie, la pneumologie și la oftalmologie. Nu avem niciun medic și până în prezent nu s-a desfășurat activitate în cabinetele respective", a precizat Gabriela Boldea, managerul Spitalului Orășenesc Jibou.

Bolnavii care se adresează acestor cabinete sunt trimişi la alte spitale din judeţ.

"Am fost la doamna doctor de Crăciun cu probleme de diabet. Am avut paralizie, a trebuit să merg până în Zalău. Eu nu știu, înainte erau mulți medici, acum numai doamna doctor și încă un medic am auzit că mai este. Cu mașina, cu o ocazie, du-te până în Zalău, hai înapoi, greu am mers! Asta e povestea, nu avem ce face", a afirmat un bărbat.

"Să știți că sunt năcăjiți, sunt oameni bătrâni bolnavi, cei care au construit mult pe vremea lui Ceaușescu și au muncit mult, ar aștepta să fie tratați", a spus altul.

Spitalul din Jibou are 100 de paturi şi lunar sunt internaţi aici peste 200 de bolnavi.