Spitalele, obligate să se acrediteze până în 2015

Data publicării:
210214 acreditari spitale

Directorii unităţilor spitaliceşti spun că acreditarea este un proces greoi, ce presupune multe ore de muncă, dar că aceasta oferă o garanţie a serviciilor de calitate oferite.

"Pentru noi a însemnat o pregătire de doi ani de muncă, ceea ce a însemnat standardizarea tuturor procedurilor de lucru. Lumea s-a obişnuit că există o regulă, ştiu unde să caute când este procedura respectivă, verifică dacă a făcut acolo. Nu putem garanta că toată lumea respectă 100%, dar este un beneficiu", a explicat Călin Lazăr, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj.

"Consultaţiile, medicaţia care este administrată, apoi începând cu curăţenia, cu spaţiile de depozitare ale dispozitivelor de făcut curăţenie… nici nu ştiu la ce să mă gândesc. Tot, tot, tot se trece. Intri mai uşor la programe, eşti acceptat mai uşor la programe, pentru că eşti un spital acreditat. Ai altă faţă, ca să zic aşa", a declarat Andrian Molnar, directorul medical al Institutului Inimii din Cluj-Napoca.

"Eram programaţi în toamna anului trecut, dar şi noi am cerut amânare până în trimestrul doi al acestui an, ca să avem timp să îndeplinim toate cerinţele acreditării spitalelor", a explicat Nicolae Constantea, managerul Spitalului Municipal Clujana.

Şi pacienţii par să resimtă diferenţa dintre un spital acreditat şi unul care nu a îndeplinit condiţiile necesare. Eleonara Baku a ajuns de curând la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, însă înainte, a stat un an internată la spitalul din Sibiu, unde spune că a avut condiţii mult mai proaste.

"Ei vor să facă, dar nu au cu ce. Nu au bani, spitalul nu e bine dotat. Mâncarea este foarte proastă, dar fac ce pot să salveze oamenii, cu ce pot. Şi unităţile private au cerut să fie acreditate, deşi nu sunt interesate să încheie contracte cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", a spus pacienta.

"Am dorit să avem o certificare a faptului că ceea ce facem noi este în regulă, că este conform standardelor, că respectăm tot ceea ce legea sanitară cere", a declarat Ovidiu Ivan, managerul unei clinici private din Cluj-Napoca.

Până în decembrie 2013, doar 77 de unităţi medicale cu paturi au fost acreditate, din cele aproximativ 500 câte funcţionează în ţară. Spitalele care nu se vor acredita până la finalul anului 2015, nu vor mai putea încheia contracte cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri