Spitalul din Mociu va fi redeschis de autorităţile locale

Data publicării:
SPITAL MOCIU

De la închiderea spitalului, în urmă cu patru ani, locuitorii din zonă trebuie să parcurgă între 40 şi 60 de kilometri până la cea mai apropiată unitate de primire a urgenţelor. De aceea, vestea că Spitalul din Mociu va fi redeschis îi bucură pe săteni.

"Oameni bătrâni şi pentru orice trebuie să ne prezentăm în Cluj. 40 de kilometri. De unde parale", s-a întrebat un localnic.

"Am fi de acord să îl deschidă. (Acum ce faceţi când aveţi nevoie să mergeţi la medic?) Murim acasă. Sunt oameni care nu au posibilităţi, nu au bani. Murim acasă", a afirmat altul.

Ministerul Sănătăţii a promis, în 2011, că în clădirea spitalului închis va fi amenajat un azil de bătrâni, proiect care însă nu s-a concretizat. Primăriile din nouă comune din zonă s-au asociat acum şi au alocat câte 20.000 de lei pentru reabilitarea iniţială clădirii.

"A fost un centru foarte vechi şi foarte folositor comunelor aparţinătoare, adică zonei Mociu, 10 - 12 comune care sunt în zona aceasta. Sigur că oamenii noştri sunt mai în vârstă şi nu se pot deplasa Cluj-Dej sau Tîrgu Mureş chiar", a afirmat Alexandru Bota, primarul comunei Cătina.

"Problemele mai mici poate s-ar rezolva la Mociu, să nu meargă în Cluj ori la Gherla. Oricum îi şi SMURD-ul la Mociu şi ambulanţă la orice solicitare Buza - Mociu sunt 30 - 25 de kilometri, cel mai apropiat punct medical pe zona noastră", a precizat Ştefan Czergher, primarul comunei Buza.

Spitalul din Mociu avea înainte de închidere 25 de paturi. În clădire mai funcţionează în prezent doar un centru de permanenţă. Aici face gărzi şi Stejărel Anei, care a lucrat până în 2011 chiar la spital.

"Se asigură un fel de serviciu de gardă sâmbăta, duminica, sărbătorile legale, după-masa, noaptea, de către noi care suntem opt sau nouă colegi din comunele învecinate. Selectăm cazurile care sunt de competenţa noastră de medici de familie, încercăm să nu aglomeram UPU din Cluj", spune medicul de familie.

În noul proiect aprobat de consilierii judeţeni la începutul lunii, centrul din Mociu este prevăzut să funcţioneze ca secţie exterioară a Spitalul de Recuperare din Cluj.

"O formulă de recuperare poate combinat cu ceva balneo, cu ce s-ar putea duce acolo, o să completeze serviciile de sănătate pe care le poate oferi acest spaţiu", a precizat Vakar Istvan, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Cluj.

Autorităţile vor încerca să obţină în 2016 fonduri europene pentru reabilitarea, dar şi dotarea clădirii. Investiţia este estimată la 5 milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri