Sari la conținut

Studenţii UMF, la studii în Italia

Acordul semnat îi va permite lui Dan Burghelea, student al Facultăţii de Medicină în anul IV, să plece într-un schimb de experienţă la Institutul European de Oncologie. Acordul îi vizează pe tinerii care vor să studieze urologia şi urologia oncologică, urmând ca ulterior să fie extins şi pentru alte specialităţi.

"Mi-am dorit în primul rând să urmez Facultatea de Medicină, iar apoi, treptat, treptat, mi-am dat seama că chiar aş pleda pentru urologie. Mai mult, ar fi pentru dezvoltarea mea, pentru a învăţa şi a vedea mai multe lucruri posibile şi pentru a ajunge la un nivel cât mai înalt", spune tânărul.

Studenţii vor petrece la Milano până la două luni, în timp ce medicii rezidenţi vor sta acolo chiar şi un an şi vor fi plătiţi pe durata cursurilor de pregătire.

"În cele 6 sau 12 luni, ei vor obţine un acord din partea Colegiului Medicilor din Italia, în urma acestui contract şi vor fi remuneraţi. Contractul e pe perioadă limitată şi categoric ei se vor întoarce şi selecţia va fi destul de riguroasă, de aşa manieră încât dorim ca cei care se instruiesc la Milano să profeseze în România", a precizat Ioan Coman, prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj.

Între Universitatea de Studii din Milano şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj există o colaborare încă din anul 2009.

"Ideea noastră este de a împărtăşi şi să facem schimburi de experienţă între studenţi, atât pentru rezidenţi cât şi pentru studenţi şi astfel încercăm să creăm şi să ne aducem aportul din punct de vedere economic. Rezidenţii vin din România în Italia (...) şi aducem şi studenţi din Italia în România", a precizat Ottavio DaCobelli, şeful secţiei de Chirurgie Urologică de la Institutul European de Oncologie din Milano.

"Acest acord încheiat cu universitatea din Cluj-Napoca este unul particular, pentru că se bazează pe un interes comun, pe cercetare clinică şi de excelenţă, deci are o particularitate ce provine din acest interes din ambele părţi", a spus Monica Di Luca, prorectorul Universităţii de Studii din Milano.

Acordul de colaborare are ca scop promovarea şi intensificarea activităţilor didactice, clinice şi ştiinţifice între cele două universităţi.

Pe aceeași temă