Taxă pe bacşiş

Data publicării:
100414 taxa bacsis

Patronatele din turism doresc ca valoarea bacşişului să fie lăsată la latitudinea clientului, dar suma primită de chelneri să fie trecută pe nota de plată şi impozitată cu 16%. Cei care lucrează în restaurante şi cafenele se plâng însă că, dacă măsura va fi adoptată, le-ar reduce substanţial veniturile şi nici nu va aduce un câştig important statului.

"Mi se pare penibilă chestia asta, deoarece impozitează la cei de rând şi nu se uită la cei care… Mai sus sunt sume mai colosale faţă de noi cei săraci. Mai scutim transportul, prinde bine, dar niciodată nu e un preţ fix sau o anumită sumă, care se face în fiecare lună, depinde de oameni", spune Marius, chelner la un local din oraş.

"Este foarte important ciubucul, ne ajută foarte mult. Dacă ai o familie, te ajută foarte mult. Te ajută să iei când mergi acasă o pâine, dacă ai copil mic, lapte praf, orice ai nevoie. Te ajută. Jumătate din salariu, dacă prinzi zile bune", spune Răzvan, şi el, chelner.

Nici clienţii nu sunt de părere că impozitarea bacşişului ar fi o măsură bună.

"Sunt destule taxe de plătit, deci nu, nu! Laşi bacşis dacă te serveşte, dacă are o atitudine corespunzătoare, eu zic că este munca lor", crede un clujean.

"În Italia este 1 euro exact suma pe care trebuie să o dai. Deci dacă este o sumă prestabilită, atunci se poate vorbi de asta, dar din moment ce nu este, nu au cum să controleze chestia asta. Mi se pare deplasat", spune altul.

Reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc spun că impozitarea bacşişului este una dintre măsurile care ar putea ajuta la redresarea turismului. Potrivit acestora, sumele astfel strânse ar urma să fie reinvestite în acest sector.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri