Sari la conținut

Taxe pe alcoolul din cosmetice

Compania de cosmetice Farmec a fost somată, la finalul anului trecut, să pltească taxe uriaşe: 15 milioane de euro. Reprezentanţii firmei vor acum să dea în judecată ANAF, pentru abuz în serviciu. În plus, directorul companiei clujene îşi va susţine punctul de vedere în faţa membrilor comisiei de abuzuri din Camera Deputaţilor.

"Această comisie de abuzuri m-a convocat marţi, pe mine ca director general şi reprezentant al societăţii Farmec, în faţa comisiei de abuzuri, împreună cu ministrul de Finanţe, domnul Vâlcov, şi cu domnul preşedinte al ANAF-ului. Anularea raportului de inspecţie fisclă, exact acesta este lucrul pe care ni-l dorim, pentru că este ilegal şi abuziv", a afirmat Mircea Turdean, director general Farmec.

De partea cealaltă, ministrul de Finanţe susţine că nu ştie despre nicio discuţie.

"Nu am fost chemat, nu vorbesc despre teme punctuale, acestea sunt în sarcina ANAF-ului", a declarat ministrul.

Conflictul dintre Farmec şi ANAF a izbucnit la finalul anului trecut. Compania a fost înştiinţată că are de plătit retroactiv accize şi penalităţi pentru alcoolul denaturat folosit la fabricarea produselor de curăţenie şi odorizante, în perioada 2007-2011.

Reprezentanţii Farmec au susţinut că nu au de ce să plătească această sumă, în condiţiile în care alcoolul este denaturat, deci nu poate fi consumat. În plus, în acea perioadă, în jur de 90% dintre produse erau destinate exportului, astfel că ar fi fost oricum scutite de taxe, potrivit legislaţiei.