Tenis pentru Peditel

Data publicării:
tenis

Zeci de familii au venit, cu mic cu mare, la campionatul de tenis caritabil organizat de Fundaţia Părinţi din România la Cluj-Napoca. Pe lângă mişcare şi voie bună, părinţii s-au bucurat că au putut să contribuie la proiectul de extindere a serviciului PEDITEL.

"Ştiu de serviciul PEDITEL, sunt cadru medical la Unitatea de Primire a urgenţelor pentru copii. Este un lucru bun, ştiu că sunt foarte multe solicitări", 

"Medicul de familie de obicei nu este este disponibil, din păcate, la telefon, 24 din 24, când nu are acel program. Am fost şi la urgenţă să ştiţi, de câteva ori, pentru că v-am zis, neavând nici medici de familie nu am avut cu cine".

Chiar dacă sumele strânse prin astfel de acţiuni nu sunt foarte mari, organizatorii speră că vor atrage atenţia publicului şi a autorităţilor.

"E o încercare de a atrage atenţia şi de a implica, de a deveni cu toţii ambasadori pentru proiectul acesta, 1791, care înseamnă în 2015 să finanţă o parte din cei 400 de mii de euro care avem nevoie pentru a-l face funcţional în alte patru oraşe din România. Am spus, Iaşi, Bucureşti, Timişoara şi al patrulea vom vedea care este", a afirmat Cristina Grigore, preşedintele fundaţiei Părinţi Clujeni.

Serviciul de asistenţă pediatrică prin telefon este un proiect la fundaţiei Părinţi din România, inaugurat cu emoţii la începutul anului, la Spitalul de Urgenţă pentru Copii din Cluj-Napoca. Medicii de aici oferă, 24 de ore din 24, sfaturi părinţilor îngrijoraţi, care află astfel dacă micuţii trebuie duşi la spital sau pot fi trataţi acasă.

La doar câteva luni de la inaugurarea lui, serviciul dă deja rezultate: aproape 70% dintre apelurile preluate de medici au putut fi rezolvate prin consultanţă telefonică, iar numărul urgenţelor "false" a scăzut considerabil.

"Când am solicitat serviciului de ambulanţă statistica solicitărilor pediatrice la 112, pe primele şase luni, ne-au spus că anul acesta a scăzut numărul apelurilor cu 15%.  În momentul în care se vor lua în discuţie costurile şi beneficiile, probabil şi costul economisit cu costul celor 100 şi ceva de ambulanţe în şase luni, care nu au mai foat deplasate, va trebui luat în calcul", a spus Călin Lazăr, directorul medical al Spitalului de Urgenţă pentru Copii din Cluj-Napoca.

În doar primele şase luni de funcţionare, aproape 3.000 de părinţi clujeni au solicitat ajutorul medicilor pediatri prin serviciul 1791, însă solicitări vin constant din toate părţile ţării. Dacă suma necesară pentru deschiderea noilor centre PEDITEL va fi strânsă, aceastea ar putea fi funcţionale din luna aprilie a anului viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri