Tezaurul României, pentru ochii tuturor. Podoabele din aur şi argint expuse la Alba Iulia au o valoare totală de 70 de milioane de euro

Data publicării:
BRATARI AB

1003 piese arheologice din aur şi argint alcătuiesc impresionanta expoziţie itinerantă care acum a ajuns la Alba Iulia. Printre piesele adunate de la 32 de muzee din toată ţara se află şi celebrele brăţări dacice.

"Extraordinare, ceva deosebit, ceva care... sunt foarte impresionată", a afirmat o vizitatoare.

Cloşca cu puii de aur este inclusă în tezaurul naţional al României. Iniţial, ansamblul ar fi avut 22 de piese, dar autorităţile au recuperat doar 12, după ce au fost descoperite în 1837 de doi ţărani, pe un câmp din comuna buzoiană Pietroasa.

"Imediat ce a fost descoperit de către doi ţărani, a fost cumpărat de către un antreprenor local. Acesta le-a lovit cu toporul pentru a le face mai mici şi pentru a putea fi transportate. Şi mai apoi au fost recuperate de fratele domnitorului Ghica, Mihalache Ghica", a relatat Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Cloşca cu puii de aur a fost furată în 1875, iar în 1917 a fost trimisă la Moscova, împreună cu tot tezaurul României şi s-a întors în ţară în 1956.

"Nu am mai văzut-o, am auzit de ea, dar nu am mai văzut-o, e fantastică, nu-mi vine să mai plec... mai fac un tur", a spus un vizitator al expoziţiei.

Din expoziţie face parte şi un colier din aur cu 27 de pandative rombice, realizat în secolul al II-lea înainte de Hristos.

"Unicat în România, este vorba de un colier cu mai mulţi pandantivi având o greutate de aproximativ 74 de grame şi doi cercei, având o greutate fiecare de circa 14 grame. Ei au fost descoperiţi de braconieri în situl arheologic de la Căpâlna şi au fost recuperaţi de autorităţile judiciare din România cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba", a precizat reprezentantul muzeului.

Piesele sunt expuse în vitrine luminate și securizate, dotate cu sisteme de alarmă, iar asigurarea securităţii costă administraţia locală 12.000 lei. Valoarea pieselor este estimată la 70 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri