Tot mai puţini copii

Data publicării:
CUPLURI INFERTILE 1

Ana Maria încearcă de mai bine de 6 ani să rămână însărcinată. A încercat zeci de tratamente însă fără niciun rezultat. Acum se află la a doua fertilizare în vitro și speră din nou: "Cred că m-aș apuca de plâns prima dată de bucurie ar fi cea mai frumoasă veste pentru mine. Pentru mine și soțul meu asta este prioritatea noastră maximă nu prea ne putem concentra la altceva."

"În ultimul an, avem o creștere de 30% care au această problemă și sunt considerate că sunt infertile sau au o problemă de fertilitate. În ultima perioadă există și la noi studii care spun că unul din șapte cupluri are o problemă de infertilitate și sunt în imposibilitatea de a a vea un copil", a spus Andreea Cătană, medic specialist de genetică medicală.

Medicii spun că obstacolele în calea naşterii sunt stresul, dar și alimentația proastă. Nu în ultimul rând şi faptul că tot mai multe femei aleg să aibă un copil după 30 de ani.

"Din păcate vârsta de procreere a crescut, femeia alege să devină mamă de obicei peste vârsta de 30 de ani, când deja a acumulat o serie de factori nocivi care sunt asociați cu infertilitatea. Orice femeie cu vârstă de peste 35 de ani ar trebui să vină pentru consult și sfat genetic", a completat medicul.

La Cluj, fertilizarea in vitro depăşeşte 2.500 de euro, o sumă pe care puţini şi-o pot însă permite.

"În principiu, procentul nostru de reușită este undeva la 30% cu mici variații de la an la an, deci o pacientă din trei reușește să obțină sarcina prin metodele acestea”, a spus medicul ginecolog Romeo Micu.

Ministrul Sănătății a anunțat relansarea programului prin care se pot deconta aceste proceduri. În judetul Cluj, au fost efectuate anul acesta aproape 100 de fertilizări in vitro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri