Sari la conținut

Tramvai-cinematograf pe străzile Clujului

Tramvaiul a fost cumpărat de compania de transport public din Cluj după revoluţia de la 1989. Este fabricat în 1978 şi până să ajungă la Cluj, a fost folosit în Berlinul de Est. În această săptămână, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, în vehicul sunt proiectate comedii, drame sau documentare germane, pe care plătitorii de bilete le pot viziona gratuit pe traseul lor zilnic.

„Tramvaiul este exact legătura dintre Cluj și Berlin, pentru că a circulat în Berlin până în 1992 iar apoi, în 1999, a fost cumpărat de către Compania de Transport din Cluj împreună cu alte 15 tramvaie de acest fel. Acum circulă pe ruta Bucium-Gară”, amintește reprezentantul Centrului Cultural German, Liliana Popa.

În cinematograful mobil vor rula timp de o săptămână 13 firme de lung metraj, care ulterior vor putea fi vizionate și în cinematografele sau cafenelele din Cluj.

„Plimbându-mă cu tramvaiul, am observat programul de călătorie vechi din Berlin și mi-am dat seama că aceasta este o legătură foarte bună între cele două orașe, fiindcă motivul sărbătoririi leagă astfel cele două țări: 25 de ani de la marea schimbare. Ideea prezentării filmelor în tramvai este foarte comică și neobișnuită și ne dorim să le prezentăm oamenilor Berlinul și într-un spațiu public”, explică Fabian Muhlthaler, director al Centrul Cultural German.

„Este o idee interesantă, mai ales dacă sunt filme istorice. În general nu mă uit la televizor, dar pot să spun că e OK”, spune un călător.

„Nu am fost atentă la început când am urcat, dar e OK. Mai ales astăzi, când se sărbătoresc 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului”, spune o clujeancă.

Tramvaiul în care rulează filmele germane a fost construit în urmă cu 36 de ani și de atunci a suferit mai multe reparații capitale.