Sari la conținut

Transplant de inimă la Tîrgu Mureş

Viorel Alupoaie a suferit două infarcte, iar în ultimul an, inima lui era atât de slăbită, încât funcţiona la doar 15% din capacitate.

"Probleme de respirație foarte mari... nu mai putea să respire, numai când stădea în fund. Aveam aparat de oxigen acasă, dar putea să se oprească inima, să fie și numai câteva zile. Avea sabia tot timpul deasupra capului", povesteşte Floare Maria Alupoaie, soția acestuia.

"Practic, o slăbire foarte accentuată a mușchiului cardiac, care îi afecta în mod grav atât prognosticul de supravițuire, cât și calitatea vieții", a precizat Horațiu Suciu, șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară și Transplant Tîrgu Mureș

Bărbatul a intrat în evidenţa medicilor mureşeni în urmă cu doi ani, dar abia acum s-a găsit un organ compatibil.

"A fost foarte optimist şi foarte vesel. Pe toate doamnele asistente le-a făcut să râdă pe hol, el a fost foarte optimist. Suntem tineri, are abia 48 de ani, să sperăm că mulți înainte de acum încolo", a mai afirmat soţia pacientului.

Inima care i-a fost transplantată provine de la un pacient în vârstă de 40 de ani, aflat în moarte cerebrală, după un accident vascular cerebral.

"Intervenția a decurs fără incidente, suntem foarte mulțumiți de modul în care a decurs, cât și de rezultatul ei. Pacientul este într-o stare stabilă, în condiții bune pe terapie intensivă urmând să parcurgă toate etapele care sunt specifice aceste activități", a afirmat șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară și Transplant Tîrgu Mureș

Dacă recuperarea va decurge bine, medicii spun că pacientul va pleca acasă în mai puțin de trei săptămâni.

Acesta a fost cel de-al patrulea transplant din acest an realizat la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Tîrgu Mureș.