Tratament nou pentru anevrism

Data publicării:
OPERATIE MURES

Andreea Runcan are 33 de ani și este mama unui băiețel de trei ani și jumătate. În urmă cu trei săptămâni, o durere de cap apărută brusc i-a dat toată viața peste cap.

"Totul a fost brusc, din cauza că era hipertensivă, era supraponderală și viața de zi cu zi puțin mai stresantă. Într-o seară, a făcut un puseu de tensiune, dureri mari de cap și grețuri, vărsături", şi-a amintit soţul femeii.

Medicii i-au spus că are un anevrism într-o zonă a creierului unde nu se poate interveni chirurgical. Pentru ea, singura șansă de supraviețuire era o metodă de intervenţie minim invazivă, care se realizează însă numai la Tîrgu Mureș.

"În momentul acesta, tratamentul endovascular ne oferă varianta de tratament pe care nu o aveam înainte. E o completare excelentă și poate înlocui în 95% din cazurile tratate chirurgical și oferă o speranță în plus pentru pacienții cu astfel de patologii", a explicat Dorin Gherasim, medic rezident neurochirurg.

Metoda constă în implantarea unui dispozitiv în vasul de sânge afectat. Mai exact, cu ajutorul unui cateter introdus pe artera femurală se ajunge la vasul afectat. Acolo sunt montate spirale de platină care căptuşesc anevrismul.

"S-a ajuns la nivelul anevrismului, s-a implantat acest dispozitiv ca și un sistem de siguranță în implantarea acelor coiluri care au securizat complet anevrismul și au lăsat libere acele vase, care urmau să-și facă treaba lor vitală pentru funcționarea creierului", a precizat Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervențională.

Intervenția a durat mai bine de două ore și a fost realizată de o echipă din care au făcut parte un neurochirurg, un medic de radiologie intervențională și un anestezist.

"Noi considerăm anevrismul vindecat, considerăm boala vindecată în momentul acesta. Ea va trebui să aibă în continuare grijă de factorii de risc, e vorba de hipertensiunea arterială care trebuie ținută sub control. În rest, poate avea o viață normală", a completat medicul rezident.

Intervenția chirurgicală este gratuită pentru pacienți.

"Având în vedere costurile ridicate, undeva în jur de 5.000 până la 15-20.000 pe intervenție, pe radiologie intervențională, aceste costuri sunt suportate de Ministerul Sănătății prin acțiunea prioritară pe accident vascular cerebral", a precizat Claudiu Puia, managerul Spitalului Județean de Urgență Tîrgu Mureş.

Pacienta este înternată la Terapie Intensivă şi va rămâne câteva zile sub supravegherea medicilor.

"Sunt emoționat și mă bucur enorm de mult. Nimeni să nu treacă prin așa situație. Așteptăm să mergem, peste câteva zile, 4-5 zile, să mergem acasă. E bine la Neurochirurgie, vorbește, începe să se miște, mănâncă", a afirmat un aparţinător.

Aceasta este a doua intervenţie de acest fel efectuată în România. Prima a fost făcută în urmă cu 4 luni, tot la Spitalul Județean de Urgență din Tîrgu Mureș.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri