Turneu inedit de squash la Cluj-Napoca

Data publicării:
TURNEU SQUASH

Jucători de squash din opt oraşe s-au întrecut la Cluj-Napoca în fazele finale ale celei de-a doua ediţii a Romanian Open Squash. Singurul turneu de acest gen din România s-a desfăşurat pe un teren de sticlă amplasat în mijlocul unui centru comercial.

"Este un teren de sticlă care, în majoritatea ţărilor, în squash-ul internaţional, se foloseşte pentru organizarea open-urilor de squash, atât în gara centrală din New York, la baza piramidelor, de exemplu, în Egipt. Dimensiunile terenului de squash sunt 9,75 metri pe 6,4 metri cu un regim de înălţime de 6 metri şi este ca un teren de squash clasic" a precizat Sebastian Baciu, organizator al evenimentului.

Sportivii au asemănat un meci de squash în cubul de sticlă cu o finală de campionat mondial de fotbal.

"Dacă aş face o comparaţie, să zic că aş juca fotbal o viaţă întreagă şi aş juca pe un teren undeva în ţară şi aş merge la un final de campionat mondial pe un teren cu 80 - 90.000 de oameni. E un feeling total diferit", a afirmat Miki Puşcaş, unul dintre sportivii prezenţi.

"Încă nu m-am obişnuit din nou cu terenul, aş mai avea nevoie de nişte antrenamente ca să văd mai bine mingea. Sunt multe lumini împrejur şi deranjează când mingea este înaltă. Aici te poate vedea lumea din orice parte s-ar uita la tine", a spus Marian Câmpean, un alt sportiv.

"E frumos. Sunt surprins că aveţi un teren de squash în mijlocul unui centru comercial. E chiar o idee bună", crede un spectator.

"Văd că prinde şi e destul de interesant şi pare interesant şi de privit de afară", a spus altul.

Pentru a ajunge să participe la astfel de competiţii, jucătorii de squash trebuie să treacă însă prin ani de antrenamente. Şi nu e uşor. Squash-ul a fost catalogat ca unul dintre cele mai solicitante sporturi din punct de vedere fizic. În cadrul unui meci de 60 de minute, se ard până la 1.200 de calorii.

"Îţi pui în funcţiune tot corpul, fiecare muşchiuleţ şi în plus creierul. E chiar perfect. E un fel şah în plan fizic. Ca să ajungi să joci squash, îţi trebuie vreo 3 ani de antrenament, ca să joci foarte bine îţi trebuie vreo 5 ani şi ca să ajungi la nivel profesionist, trebuie să o iei de când eşti mic", a spus Andra Petrică, sportivă.

O oră de squash costă între 60 şi 80 de lei, iar cei care vor să înceapă practicarea acestui sport au nevoie de o rachetă specială şi un set de mingi de cauciuc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri