Un altfel de regulament pentru câini, la Cluj

Data publicării:
catel

ONG-urile clujene au vrut să schimbe un regulament vechi din 1996, însă printre propuneri s-au strecurat şi unele ce au stârnit uimirea, dar şi nemulţumirea stâpânilor de patrupede. 

Una dintre acestea priveşte transportul animalelor de companie cu mijloacele de transport în comun, interzis în prezent. Noul regulament va permite acest lucru, dar în anumite condiţii: animalul de companie trebuie să aibă bilet de călătorie şi proprietarul trebuie să se asigure că în autobuz nu mai sunt alţi doi câini, alături de stăpânii lor.

Proprietarii însă trebuie să fie atenţi şi în ce autobuze urcă. "Ar mai putea fi o propunere: ca să fie nişte autobuze în care să fie permis accesul şi care să fie inscripţionate în acest sens", a precizat Alina Banu, de la Asociaţia pentru Protejarea Animalelor NUCA.

Şi dacă proprietarii de câini vor prinde autobuzul potrivit, în oraş îi aşteaptă noi reguli. Una dintre ele le interzice stăpânilor să îşi strige animalele în spaţiile publice. "Trebuie şi noi ca şi proprietari de câini să ne asumăm anumite obligaţii. Şi şi păstrarea unei atitudine civilizate şi păstrarea liniştii, oarecum", a completat Alina Banu.

Propunerea a stârnit nemulţumirea stăpânilor, dar şi a dresorilor de câini. "Mi se pare uşor aberant având în vedere că prin ridicarea vocii putem atenţiona câinele să fie atent la noi şi aşa am putea preveni un accident. De exemplu, noi degeaba spunem "Nero, hai aici. Nero, hai aici" că e imposibil să ne audă de la 50 de metri", a explicat medicul veterinar Dosa Gero.

O altă propunere prevede că parcurile din oraş vor putea fi traversate împreună cu câinii doar cu acordul părinţilor din aceste locuri de joacă"Ar fi culmea ca eu să mă duc să mă întreb de nişte părinţi pe care nu îi cunosc şi probabil că ei au alte probleme. Şi eu am alte probeleme. Sunt foarte multe legi aberante şi sunt şi legi bune, dar care nu se aplică", a afirmat un clujean.

Propunerile de modificare a regulamentului, vechi de opt ani, vor fi discutate în cadrul unei dezbateri publice la începutul lunii august.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri