Un iepure cu greutate

Data publicării:
IEPURE-1

După trei ani de cercetări şi experimente, Valentin Petrescu-Mag a creat primul exemplar de iepure gigant, pe care l-a botezat Uriaşul de Transilvania. Rasa e obţinută prin încrucişarea dintre iepurele rustic românesc, cel Californian şi Uriaşul Gri German.

"Coloraţia o moşteneşte de la Californian, mărimea o moşteneşte de la Uriaşul Gri", a explicat Valentin Mag, cercetător la USAMV Cluj-Napoca.

Din 2010, uriaşul urecheat a devenit tot mai popular, astfel că până acum există aproape 1.000 de exemplare în toată ţara. Campionul la capitolul greutate trăieşte la o fermă din Sălaj. La un an şi jumătate, Codruţa cântăreşte aproape 8 kg.

Octavian Ciucaş a crescut ani la rând iepuri din rasa Uriaş Gri German, însă când a aflat despre exemplarele autohtone, s-a reorientat.

"Au o rezistenţă ridicată faţă de celelalte rase şi nu necesită medicamentaţie, vaccinuri, mortalitatea la mine a fost zero. Costurile nu sunt foarte ridicate, dacă locuim la ţară şi avem la îndemână fân şi putem să procurăm nişte cereale", a precizat Octavian Ciucaş, fermier.

De la strămoşul lui neamţ, Uriaşul de Transilvania a moştenit nu doar dimensiunile, ci şi productivitatea.

"Randamentul la sacrificicare este de peste 60% din greutatea sa vie", a afirmat cercetătorul.

"Din păcate, la noi în ţară nu există un abator profesional, la care să se poată comercializa carnea de iepure şi ca să ajungă în supermarket, e nevoie de un abator", a spus Octavian Ciucaş, fermier.

Preţul unui Uriaş de Transilvania poate ajunge la 100 euro. Rasa se află în curs de omologare, dar a primit deja un premiu la un concurs în Germania pentru cea mai bună nouă rasă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri