Un nou start pentru Autostrada Transilvania

Data publicării:
LUCRARI AUTOSTRADA-1

Din cei peste 400 de kilometri ai autostrăzii Braşov-Borş, sunt gata până acum puţin peste 50. Singura şosea de mare viteză din Transilvania leagă municipiul Câmpia Turzii de comuna Gilău, de lângă Cluj-Napoca. De ani de zile, locutorii acestei localităţi aşteaptă reluarea lucrărilor, în speranţa că, după finalizare, vor scăpa de traficul greu din centrul comunei. Licitaţia pentru adjudecarea lucrărilor de construire a tronsonului Gilău-Mihăieşti a fost organizată în 2012 şi a fost câştigată de o companie din Bacău. Ulterior însă, contractul a fost reziliat.

Proiectul a fost evaluat atunci la suma de 57 de milioane de euro. Acum, dacă nu vor mai apărea noi probleme, cei 8,7 kilometri de autostradă ar trebui să fie finalizaţi în cel mult 2 ani.

De construcţia acestui tronson se va ocupa tot firma care a câştigat iniţial licitaţia. Reprezentanţii companiei au cerut deja sprijinul autorităţilor locale din Gilău pentru începerea lucrărilor.

"Fac foraje, sondează terenul, urmează să fie cetăţenii despăgubiţi care au terenuri în zonă şi bine-nţeles, ce ţine de noi, le dăm tot sprijinul. Ne-a solicitat nişte terenuri, nişte gropi, unde pot să depoziteze pământul care rezultă din escavări şi o să găsim şi acest teren", a precizat Dumitru Sfârlea, primarul comunei Gilău.

Pentru demararea lucrărilor, Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale trebuie să mai obţină autorizaţia de construire.

"Cei de la Drumurile Naţionale vor trebui să respecte avizele pe care noi le-am cerut, urmând ca să obţină autorizaţie de construire. Sper ca cei de la Drumuri Naţionale să facă acest lucru în pas grăbit, pentru că interesul pentru realizarea acestei autostrăzi, mai ales spre ieşirea la Borş, este foarte important pentru noi transilvănenii", a spus Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Chiar dacă s-au făcut paşi importanţi pentru demararea lucrărilor, transportatorii nu mai cred în promisiuni.

"Da... înainte de alegeri totul se face, în rest o să vedem după aceea. Dar din punctul meu de vedere, nu contează preţul, important e să se facă", a declarat Ioan Hetea, preşedintele Asociaţiei Breasla Transportatorilor Transilvăneni.

Autostrada Transilvania trebuia terminată în decembrie 2012, însă, până acum, au fost finalizate doar două tronsoane. Cea mai recentă porţiune dată în folosinţă a fost cea dintre Câmpia Turzii şi Turda, de 10 kilometri, în noiembrie 2010.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri